Sivut

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Peruskissan perushyvä perusruokinta

Tämä on ohje kissan raakaruokintaan, ja ohje sopii otsikon mukaisesti peruskissan perusruokintaan. Jos kissalla on terveysongelmia tai se ei muuten täytä peruskissan kriteerejä, kissan yksilöllisestä ruokinnasta kannattaa ottaa selvää ennen ohjeen soveltamista. Tämän yksinkertaisen ohjeen taustalla ovat tutkimusten pohjalta NRC:n (National Research Council) koostamat kissojen minimiravitsemussuositukset, joita on tarpeen mukaan tarkistettu ylöspäin nykytiedon (ja tiedon puutteessa sivistyneen arvauksen) mukaiseksi. Tämän ohjeen mukaan meillä ruokitaan kissat, eikä ohjeen käyttö vaadi muuta kuin sen, että osaa laskea kissan painon ja kertoa ruokien ja ravintolisien tarvittavat määrät kissan painolla. 

Pixel Dividers

 
Liha

Kissan pääruokaa on liha. Kissalle voi antaa kaikenlaisia maustamattomia lihoja, joita saa sekä ruokakaupan lihahyllyltä että eläinkaupan pakastealtaasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kissa tarvitsee todella paljon proteiinia eikä sidekudoksen proteiineja pystytä järin hyvin hyödyntämään. Eläimille tarkoitettuja, runsaasti mahaa, keuhkoa ja/tai rustoa sisältäviä jauhelihoja ei siis kannata antaa pääasiallisena ruokana. Hyviä eläimille tarkoitettuja lihoja ovat esimerkiksi broilerin ja muiden eläinten sydämet,  broilerin kivipiira (joka ei ole järin hyvä ravintosisällöltään, mutta antaa työtä hampaille ja alhaisen rasvapitoisuuden vuoksi sopii etenkin laihduttajalle) ja luuton hevonen, joka jostain syystä tuntuu monilla valmistajilla olevan pitkälti lihaa ja sydäntä. Ruokakaupan lihahyllystä voi napata kissalle syötäväksi esimerkiksi broileria eri muodoissa, karjalanpaistilihoja, vähärasvaista jauhelihaa sekä possun sydäntä ja kieltä. 

Liha on kissan ruokaa.

Rasvan määrää ruuassa kannattaa tarkkailla, koska etenkin sisäkissat lihovat herkästi, ja yrittää tähdätä kokonaisuudessaan johonkin 10 % rasvapitoisuuden tietämille tai hieman sen alle. Kissalle annetaan niin paljon ruokaa ettei se liho tai laihdu (paitsi tilanteessa jossa jommalle kummalle on tarvetta). Ruuan määrä riippuu sen rasvapitoisuudesta, kissan aktiivisuustasosta ja monesta muustakin asiasta, mutta nyrkkisääntönä iso osa kissoista syö ehkäpä 25-40 grammaa lihaa/painokilo päivässä. Edellä mainittu sydän, niin broilerin, possun kuin naudankin, on todella hyvää ja vähärasvaista ruokaa jota voi käyttää vaikka ruokavalion pohjana. Kissalle kannattaa tarjota pureskeltavaa lihanpalojen muodossa, mössöruoka kun ei auta ehkäisemään hammaskiveä.

Palaliha tarjoaa hampaille töitä ja hidastaa ahnetta ruokailijaa.


Vitamiinit 

Ainakin ADE-vitamiinien saanti kannattaa varmistaa. A-vitamiini on järkevintä ottaa maksasta. Broilerinmaksaa kannattaa antaa viikossa 5-10 grammaa per kissan painokilo (5-kiloiselle siis esimerkiksi 40 grammaa olisi ihan sopiva määrä) tai naudanmaksaa puolet vähemmän, mutta jos maksa ei maistu, Fullolifen turskanmaksaöljy (2-3 ml viikossa/painokilo) tai ADE-liuos ovat myös hyviä A-vitamiinin lähteitä. D-vitamiini kannattaisi ottaa kalasta, mutta sitä saa syöttää aika suuria määriä D-vitamiinin tarpeeseen. Silakka on D-vitamiinipitoisin (järkevä) kala, ja sitä tarvittaisiin noin 30-40 grammaa viikossa/painokilo. Muikussa on vähemmän D-vitamiinia, joten sitä täytyisi antaa 40-55 grammaa viikossa/painokilo ja muissa kaloissa (erittäin hintavaa siikaa ja kuhaa lukuunottamatta) on niin vähän D-vitamiinia että niitä ei voida järkevästi käyttää sen lähteenä. Siispä usein D-vitamiinin lähteenä kannattaa käyttää kalanmaksaöljyä tai ADE-liuosta. Jos kissa ei syö maksaa, Fullolifen turskanmaksaöljy täyttää myös D-vitamiinin tarpeen. Jos maksa maistuu, se kannattaa pitää ruokavaliossa ja ottaa D-vitamiini esim. Möllerin kalanmaksaöljystä, jota tarvitaan 0,5 ml /painokilo päivässä tai ihmisten D-vitamiinitipoista / maustamattomista D-vitamiinitableteista. E-vitamiinilisä ei ole välttämätön, mutta sitä ei saa tarpeeksi ruuasta. Jos E-vitamiinia haluaa syöttää suositusten mukaiset määrät, se täytyy antaa purkista (lähteenä voi käyttää esim. BE-liuosta tai ihmisten E-vitamiinivalmistetta). 

Kahdesta pullosta kaikki tarvittavat vitamiinit.


Mineraalit 


Mineraaleista ainakin kalsiumin, jodin ja sinkin saanti on hyvä saada kohdalleen. Kalsiumia täytyy saada päivittäin ja sen tarpeen voi täyttää luilla, luujauholla, kalsiumjauholla (esim. Aptuksen Calphosum D) tai ihmisten kalsiumtableteilla. Kissan olisi hyvä saada noin 100 mg kalsiumia/painokilo päivässä, joka tulee tyydytettyä puolella grammalla luuta (joka tarkoittaa painokiloa kohti esimerkiksi 2 grammaa luista poron/muun eläimen jauhelihaa joka sisältää noin 25 % luuta tai grammaa luumursketta joka sisältää noin 50 % luuta) tai samalla määrällä esim. Calphosum D:tä. Broilerinluut eivät ole kovin hyvä kalsiumin lähde, koska broilerit ovat niin nuoria että niiden luut eivät ole ehtineet luutua kunnolla ja siksi suurin osa broilerin luustosta onkin rustoa. Tällöin ruokavalioon tulee mukaan paljon sulamatonta sidekudosta, jota ei voida hyödyntää, ja tämä vie tilaa oikealta ruoalta. Jodin tarve on helpointa täyttää merilevällä (esim. Islamer) ja sitä tarvitaan päivittäin ihan maustemitan pohjallinen. Sinkki on pakko ottaa purkista, sillä sitä ei saada tarpeeksi lihasta. Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi apteekeista ja marketeista saatavat Biozink, Professorin sinkki ja Kelasin sekä eläinkauppojen Biotiini Forte tablettina ja rakeina. Sinkkiä olisi hyvä antaa noin 2 mg/painokilo päivässä, joten esimerkiksi 4-kiloiselle kissalle puolitettu 15 mg tabletti on sopiva päiväannos.

Sinkkivalmisteissa on valinnanvaraa.


Omega-3 -rasvahapot

Kissalle, erityisesti pennuille, vanhuksille sekä nivelvaivaisille ja muille tulehdussairaille, olisi hyvä antaa myös hyviä omega-3 -rasvahappoja. Omega-3 -rasvahappoihin kuuluu iso määrä erilaisia rasvahappoja, mutta ainoastaan kalasta ja muista merenelävistä saatavilla EPA:lla ja DHA:lla on todettu terveysvaikutuksia. Näitä rasvahappoja saa helpoiten kalaöljystä. Niiden tarvetta ei ole määritelty, mutta sellainen sopiva puolikkaan teelusikallisen tai teelusikallisen loraus keskikokoiselle kissalle on todennäköisesti ihan mukava määrä. Jos kissa syö kalanmaksaöljyä D-vitamiinin lähteenä, kalaöljyä ei tarvita erikseen.

Tauriini 

Jokainen kissanomistaja on varmasti kuullut tauriinin tarpeesta. Tauriini on kissalle välttämätön aminohappo ja sen puute voi aiheuttaa sokeutumisen. Jos kissalle syöttää ainoastaan täydennysravintoruokia tai kypsää lihaa, tauriinin puute voi olla ongelma, sillä osa siitä tuhoutuu kypsennyksestä. Kaikessa lihassa on kuitenkin tauriinia, joten jos kissaa raakaruokkii, tauriinista ei tule puutetta. Tauriinin saannin varmistamiseksi on hyvä antaa sydäntä, punaista lihaa ja broilerin tummaa lihaa (= koipireisiä), ei pelkästään broilerin rintapaloja ja suikaleita.

Pixel Dividers

 
Pennun ruokintaan ohjetta ei voi suoraan soveltaa, koska suhteessa painoonsa pentu tarvitsee kaikkea enemmän. Sen sijaan pennulle kannattaa laskea sen oletettu tuleva aikuispaino (kasvattajalta on hyvä kysyä vanhempien ja saman sukulinjan samaa sukupuolta olevien kissojen paino) ja annostella vitamiinit ja mineraalit tulevan aikuispainon mukaan. Kalsiumia voi antaa vielä hitusen enemmän.

Kirjoituksessa esiintyvät lisäravinnemerkit ovat sellaisia, joita itse käytän tai jotka mielestäni ovat esimerkkejä helppokäyttöisistä, kissoille sopivista tuotteista. Muitakin tuotteita voi tietysti käyttää, mutta annostus saattaa erota tekstissä esiintyvistä suositusannostuksista.

42 kommenttia:

  1. Todella hyvä ja hyödyllinen kooste raakaruokinnasta niin aloittelijoille kuin niillekin, jotka ovat jo päässeet vähän jyvälle! :)

    Muutama kysymys tuli mieleeni. Mikä olisi hyvä E-vitamiinivalmiste BE-liuoksen tilalle? Kirjoittelin aiheesta jo tuonne fb:n puolelle, että tuo BE-liuos tökkii meillä enkä saa annettua sitä edes puolta määrää ruoan seassa. Meidän seniorikissalle E-vitamiinista voisi kuitenkin olla hyötyä. Tablettimuodossa saisin E:n paremmin annettua, mutta imeytyykö se yhtä hyvin?

    Toisekseen mietin tuota lausetta, että broilerinluut ei ole hyvä kalsiumin lähde. Onko tosiaan näin? Itse olen antanut vaihteluna poronluulihan sijasta välillä broilerin siipiluuta ja olen ostanut sitä ihan kaupan lihaosastolta tuoreena. Se on ollut hyvää pureskeltavaa ja etenkin meidän nuorimmainen tykkää nakertaa luuta. Poroa menee lautaselle puolet vähemmän ja onneksi sekin maistuu, mutta siinä ei ole hampaille yhtään työtä. Multicatista nuo saa jonkin verran kalsiumia lisänä, joten voiko siipeä kuitenkin antaa jos välillä korvaa sen porolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että tykkäsit! :)

      Ihan mikä tahansa E-vitamiinivalmiste kyllä käy. Luontaisessa ja synteettisessä E-vitamiinissa on pieni ero biologisessa hyödynnettävyydessä, mutta ero on niin pieni että siitä ei tarvitse välittää. Noissa ihmisten E-vitamiinivalmisteissa on aika runsaasti E:tä, joten helpointa olisi esim. sekoittaa kapselin sisältö muutaman päivän ruokasatsiin. Dogs firstillä taas on E-vitamiinijauhe, joka voisi olla helpompi annostella kuin nuo ihmisten kapselit, ja toivottavasti paremman makuinen kuin tuo BE-liuos. :)

      Broilerinluiden huonous perustuu siihen, että perusbroileri teurastetaan viisiviikkoisena ja ne myös liikkuvat todella vähän, joten niiden luut eivät ole luutuneet kunnolla. Esimerkiksi Katiskasta löytyy video, jossa kypsennettyjä broilerinluita pilkotaan käsin, kun taas isompien eläinten luille ei voisi minkäänlaisen kypsennyksen jälkeen tehdä niin. Siipeä voi hyvin antaa silloin tällöin kalsiumlisänä, tai niin että antaa päivittäin ainakin minimitarpeen verran kalsiumia Multicatista ja porosta ja sen lisäksi vielä siipeä. Näin olisi helppo varmistaa että kalsiumia saadaan tarpeeksi, mutta silti tarjota pureskeltavaa. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Parhaiten tuo E-vitamiini menisi vaikka jauhelihan sisällä jos sitä tarvitaan ihan murto-osa tabletista tai ripaus valmiina jauheena. Pitääpä käydä apteekissa tutkailemassa mitä valmisteita sieltä löytyy. :)

      Harmi, että broilerin luusta ei saa riittävästi kalsiumia. Luomubroilerista varmaan saisi, mutta ne on sitten jo hinnakkaampia.

      Poista
    3. Menin sitten ostamaan tuota Professorin 50 mg E-vitamiinia, joka on kapselimuodossa! Voiko siitä annostella kerta-annosta? Kissani painaa reilut 5,5 kg. Miten en tajunnut katsoa, että se ei olekaan tablettina eikä apteekissa tosin edes ollut montaa vaihtoehtoa mistä valita.

      Poista
    4. Pahoittelen että mulla kesti vastata! Tuo kapseli on tosiaan öljypohjainen, joten siitä on sinällään vähän vaikeaa annostella kerta-annosta. Helpointa sekoittaa kapselin sisältö parin päivän lihasatsiin, joko ennen pakastusta tai sellaiseen satsiin jonka syöttää jääkaapista pois parin-kolmen päivän sisällä.

      Yksi tapa mitä voisi kokeilla, on kapselin sisällön puristaminen ilmatiiviseen pussiin, pikkupurkkiin tai vastaavaan (labroissa käytetyt Eppendorf-putket olisivat tässä ihan mahtavia) josta sitä voisi kauhoa parin-kolmen päivän ajan.

      Kolmas vaihtoehto olisi päiväannoksen puristaminen kapselista kissan ruokaan ja lopun syöminen itse, ei se E-vitamiini pahaa ihmisellekään tee. :D E-vitamiinia ei voi yliannostella, joten jos et saa kapselin öljymäärää jaettua päiville, sen voi kyllä antaa päivittäinkin. :)

      Poista
    5. Kiitos vaihtoehdoista! :) Yritän saada tuon kapselin sisällön puristettua niin, että syön itse osan ja osa menee kissalle. Kissan ruokahalu on huonontunut niin, että lihasatsi ei välttämättä heti maistu, joten koitan antaa noita lisiä erikseen. Täytyy varata aika verikokeisiin jos tällä kertaa löytyisi jotain muutosta selittävää.

      Poista
    6. Tosi hyvä ja selkä kirjoitus!
      Kommentoisin kuitenkin, että luonnollisen ja synteettiset E-vitamiinin imeytymisessä ja hyödynnettävyydessä on erittäin suuria eroja.
      Ylivoimaisesti paras E-vitamiinivalmiste on Vetcare E-vitamiini, joka sisältää 100% luonnollista E-vitamiinia. Meillä saavat Vetcaren E-vitamiinia sekä kissat, että koirat ja hevoset.

      Poista
    7. Miten muuten seleenin saanti? Käsittääkseni myös sen saanti voi jäädä vähäiseksi esim. sinkin ja jodin ohella. Itse olen antanut kuureittain seleeniä lisänä (Biomed tippa).

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus! Olen miettinyt, että raakaruokaan siirtyminen olisi tosi hyvä juttu, mutta tähän mennessä lisien määrät sun muut tilpehöörit ovat tuntuneet hämmentäviltä ja aiheuttaneet lähinnä epävarmuutta siitä, että osaisinko ollenkaan syöttää kissalle kaikkea tarpeellista. Tämä teksti antoi toivoa selkeydellään. Ehkä raakaruokinta ei olekaan niin matemaattista rakettitiedettä, kuin olin tähän mennessä luullut. Kiitos siis kovasti!

    Voiko nuo lisät sekoittaa lihoihin jo ennen pakastamista? Mun kissa on sen verran malttamaton odottamaan ruokaansa, että jokaisella aterialla lisien mittaaminen ja sirottelu ruokaan saattaisi aiheuttaa pieniä hankaluuksia. Katti hyppäisi varmaan pöydälle ja varastaisi lihat ennen kuin olisin saanut kaikki tarvittavat purnukat auki. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kelpaa! :) Ei raakaruokinta onneksi ikinä sentään rakettitiedettä ole ollut, ihan helppoja kerto- ja jakolaskuja vain. :D

      Voi sekoittaa, kaikki tässä mainitut lisät kestävät pakastamista. Jos samassa purkissa on useamman päivän ruoka-annos (kuten meillä), öljy on ehkä parempi lisätä vasta jälkikäteen koska useamman päivän avatussa purkissa seisova öljy ei varmasti tuoksu kovin tuoreelta enää viimeisenä päivänä. Jos taas pakastat ruokaa päiväannoksiin tai annospusseihin, senkin voi ihan hyvin pistää mukaan. Meilläkin ruoan annosteluhetki on aina yhtä konserttia, onneksi nuo sentään pysyvät pöydiltä aika hyvin pois kun olen samassa huoneessa. :D

      Poista
    2. Hyvä tietää. :) Paljonko annat kissoille tuota BE-liuosta - tai paljonko E-vitamiinia olisi ylipäätään hyvä antaa kissalle päivässä per painokilo? Googlasin BE-Balansin ja ainakin verkkoapteekin sivuilla kerrotaan vain koirille tarkoitetut määrät.

      Poista
    3. Kissalle periaatteessa riittää alle 1 mg/painokilo, mutta tarve kasvaa mitä enemmän rasvaa ja etenkin kalaöljyä kissa saa. Koirilla myös rasitus kasvattaa E-vitamiinin tarvetta, joten on mahdollista että todella aktiivinen kissa tarvitsee enemmän E:tä kuin laiskanpulskea. E-vitamiinin yliannostusta ei ole onnistuttu saamaan aikaan kokeellisesti, joten E:n annostelu ei ole kovin tarkkaa.

      Mä pistän molempien kissojen kuppiin noin puoli millilitraa BE-liuosta, eli siis 15 mg E-vitamiinia. Tämä on osittain siksi että E-vitamiinista on elimistössä paljon hyötyä, ja NRC:n suositukset perustuvat vain puutosoireiden häviämiseen, ei optimiin, ja osittain siksi että yhdessä tutkimuksessa E-vitamiini helpotti ihmisten nivelrikkokipua. Peruskissalle 1-2 mg/painokilo on todennäköisesti ihan riittävä määrä. :)

      Poista
  3. Mitenkäs muuten jodi? En huomannut mainintaa siitä tässä. Kuinka tärkeänä lisänä pidät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jodi ja merilevä mainitaan hyvin lyhyesti tuossa mineraalit-osiossa, vähän piilotettuna tuohon tekstimassaan. Merilevää (tai jotakin muuta jodin lähdettä) kannattaa kyllä antaa, koska sitä ei saa juuri mistään lihasta tarpeeksi, ja lisäksi (hassua kyllä) sekä jodin puute että ylisaanti voi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa.

      Poista
  4. Kiitos kirjoituksesta, tosi hyvä itsellekin opiskella näitä juttuja tästä :) Miten muuten kissoille tarkoitettu tonnikala d-vitamiinin lähteenä? Tonnikalassahan pitäisi olla d-vitamiinia 4 milligramma/75g lihaa. Meillä ainakin tonnikala herkkua niin mietin että täyttyisikö se tarve sillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit! :)

      Mistä olet katsonut tuon D-vitamiinin määrän? Tonnikalaa saisi silti syöttää aika paljon, että päästäisiin 0,7 mikrogrammaan per painokilo, mutta osan tarpeesta voisi täyttää vaikkapa viikottaisella tonnikala-aterialla.

      Poista
    2. Hupsis, siis mikrogrammaa tietenkin: http://www.d-vitamiini.fi/tietoa_d-vitamiinista/d-vitamiinin_lahteet_ravinnosta.php. Eikö esimerkiksi 4 kiloa painavan kissan tarve täyttyisi jo hyvinkin tuolla 75 gramman annoksella?

      Poista
    3. Pahoittelen että vastaamisessa kesti näin kauhean kauan!

      Kissojen tonnikala ei välttämättä ole niin laadukasta (=lihaisaa) kuin ihmisten, joten siinä saattaa olla D-vitamiinia vähemmän kuin tuo 4 mikrogrammaa. Tai ainakin Finelin mukaan esim. kokonaisen lohen D-vitamiinipitoisuus on pienempi kuin fileen ja sama varmaankin pätee muihinkin kaloihin.

      Jos kuitenkin oletetaan että D-vitamiinia on tuo 4 ug, joku 60 grammaa täyttäisi 4-kiloisen kissan päivätarpeen oikein hyvin, mutta tuo määrä täytyisi antaa päivittäin. Jo ihan monipuolisuuden ja tauriinin takia ei kannata päivittäin antaa 60 grammaa tonnikalaa. Tuolla voisi kyllä ihan hyvin korvata vaikka kerran viikossa muun D-vitamiinin, etenkin jos se maistuu hyvin. :)

      Poista
  5. Eläinlääkärit varoittavat antamasta ihmisten vitamiinejä - ja ERITYISESTI VESILIUKOISIA vitamiineja! Niistä saa helposti imeytyvyyden vuoksi yliannoksen, joka voi olla kissalle kohtalokas! Poistaisin blogista Möllerit yms. Omat munuaisvaivaiset kissani oksentavat biotiinivalmisteet, koska niissä on metioniinia. Liika metioniini ei ole hyväksi myöskään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisten ja eläinten vitamiinivalmisteet eivät juuri eroa toisistaan. Ihmisten valmisteet ovat usein puhtaampia, mutta samalla myös kalliimpia, ja osa niistä on makeutettuja ja maustettuja. Maustettuja valmisteita kannattaa tottakai välttää, mutta maustamattomien vitamiinien varomiselle siksi, että ne on valmistettu ihmiskäyttöön ei ole mitään perusteita.

      Vesiliukoisista vitamiineista ei voi juuri saada yliannostusta, koska niiden varastot kehossa ovat kovin pienet ja ne eritetään tehokkaasti pois. Vesiliukoisista B- & C-vitamiineista ei ole raportoitu yhtäkään yliannostusta kissoilla tai koirilla.

      Möller ei sisällä vesiliukoisia vitamiineja (Total-valmistetta lukuunottamatta) vaan rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja. Rasvaliukoisista A- & D-vitamiineista voi saada yliannostuksen, mutta yliannostukseen tarvittavat määrät ovat monikymmenkertaisia suosittelemiini määriin verrattuna. Möllerin kalanmaksaöljystäkään ei siis ole vaaraa, kunhan ei kuukausien ajan syötä pullollista päivässä, ja silloinkin ongelmia tulisi ensin vyötärölle kertyneestä rasvasta.

      Metioniini on välttämätön aminohappo, jonka tarve kissalla on suuri. Sen liikasaanti ei tosiaan ole terveellistä, vaan se voi johtaa anemiaan, mutta turvallinen raja on siinäkin todella korkealla. Haitallinen määrä metioniinia on noin 0,5 g/kg, eli esim. 4-kiloiselle kissalle 2 grammaa (=2000 milligrammaa) päivässä. Sopiva annostus esim. Biotin Plussaa sisältää 25 mg metioniinia, Biotiini Forte -tabletit 20 mg metioniinia ja Biotiini Forte -rakeet 62-83 mg metioniinia. Niitä syöttämällä ei siis saa aikaiseksi metioniinin yliannostusta.

      Poista
  6. Mä oon tota biotiiniä miettinyt ja ihmetellyt. Meillä kissat oksentaa aina kun annan biotiiniä. Siksi en nyt enää annakaan sitä, mutta asia pohdituttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko kyseessä Biotiini Forte? Siinä saattaa tökkiä joku täyteaine tai ihan se sinkki itsessään, joka pistää joillakin mahan sekaisin. Koita aloittaa pienemmästä annostuksesta ja anna lisäravinne aina joko ruokaan sekoitettuna tai heti ruuan jälkeen, ei tyhjään mahaan. Toivottavasti tämä auttaisi! :)

      Poista
    2. Joo tota Biotiini fortea olen antanut. Ruoan jälkeen antaminen ei ainakaan auta. Yritän vielä pienempiä annoksia. Hassua on että kissat söi sitä pitkän aikaa ihan ok. Ja yks kaks alko oksentaminen.

      Poista
    3. Jos annoksen pienentäminenkään ei auta, syynä on varmaan jokin täyteaine. Jos näin käy, kokeile apteekista saatavaa Biozink-valmistetta, jossa on tosi vähän täyteaineita. Sekin kannattaa aloittaa ensin pienemmällä annostuksella. Toivottavasti oksentelu loppuu! :)

      Poista
    4. Sinkille ainakin jotkut ihmiset voivat olla yliherkkiä. Itse kuulun tähän poppooseen, ja vaikka sinkin määrä mun ruuassa on vähäistä niin yksikin sinkkitabletti ja mä kärsin semmosesta pahoinvoinnista, että laatan lento on lähellä. Voikohan kissoilla olla samaa? Hevosalaa opiskellessani muistelen, että hevosille sinkin yliannostuksesta puhuttiin jopa hengenvaarallisena. Toki aina ei taida olla se yliannostus, vaan yliherkkyys.

      Poista
    5. Kissoilla voi olla samaa, tiedän joitakin koiria joille ei vaan pysty syöttämään optimaalista sinkkimäärää kun muuten närästää tai lisäravinne tulee ylös. Vielä enemmän on sellaisia, joilla sinkki tyhjään mahaan aiheuttaa pahoinvointia.

      Poista
    6. Entä riittäisiköhän merilevän sisältämä sinkki? Jossain näin Islamerin merilevävalmisteen ja se ainakin näytti sisältävän kaikenlaista. Määristä en ole ihan varma.
      Mun piti kysyä, että voikohan kissanpentu saada herkästi yliannostusta. Toinen pentuni on kasvanut vähän hitaammanlaiseen tahtiin, koska sillä oli kunnon isoja suolinkaisia meille tullessaan. Oksenteli niitä vähän väliä, mutta 'tehomadotuksen' jälkeen on alkanut nyt syömään ja saamaan painoa. Syötän tällä hetkellä päivässä vain annoksen-pari raakaa teollisten lisäksi ja kissat on saaneet lisäksi lohiöljyä (turkille on ollut tosi hyvä vaikutus). Mietin, että onkohan haittaa jos ottaa möllerin öljyn tai kalanmaksaöljyn käyttöön ja syöttää yhä lohiöljyä? Mulla on vielä suurin osa siitä purkista jäljellä. Vai pitääkö antaa kavereille se käyttöön.. :D

      Poista
    7. Merilevässä on todella vähän sinkkiä, eli siitä ei ole hyötyä sinkkilisänä. :/ Yliannostus esim. D-vitamiinista on kyllä mahdollista saada, mutta teollisissa ruuissa on yleensä todella vähän D-vitamiinia. Lisäksi kalanmaksaöljyn ja lohiöljyn yhtäaikaisesta käytöstä ei ole mitään haittaa, paitsi jos on helposti lihova kuten meidän Eemeli. :D Jos pennusta on tulossa keskikokoinen aikuinen (~4 kg), sille voisi antaa sellaisen 1-2 ml kalanmaksaöljyä.

      Poista
  7. Moikka! Mitä mieltä olet tästä tuotteesta: http://eu.iherb.com/Now-Foods-Cod-Liver-Oil-650-mg-250-Softgels/491 pystyiskö tolla hoitamaan kaikki kissan vitamiinitarpeet? E:tä siinä ei tietysti ole, joten pitäisikö se antaa vielä erikseen? Kissani ei oikein muuta suostu syömään kuin broilerinsydäntä, -kivipiiraa ja alaskanseitiä sekä silloin tällöin kalkkunanjauhelihaa.

    Entäs sitten käykö tämä http://eu.iherb.com/21st-Century-Health-Care-Zinc-50-mg-110-Tablets/43824 huomasin, että sinkin lisäksi on kalsiumia, tarvitseeko sillon enää erikseen antaa kalsiumia? Sitten taitaa jäädä enää jodi, jonka antaisin merilevästä. Mutta voiko tää nyt tosiaan olla näin helppoa? Toki pitäisi vielä perehtyä tarkemmin noihin määriin.. Kissallani on ainakin kilo ylimääräistä eli tarkoitus myös laihduttaa tässä samalla. Niin lasketaanko vitamiinitarpeet kuitenkin tästä 7 kg:sta jonka se nyt painaa? Lähinnä siis noiden vitamiinien laskemiset aiheuttaa päänvaivaa, kun ne on niin ihmeellisesti ilmoitettukin :D just vaikka tuolla iherbin sivuillakin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisätään nyt vielä, että tarkoitus siirtyä kokonaan raakaan pikkuhiljaa. Noita raksuja kun on nurkissa aika paljon. http://m.zooplus.fi/shop/kissat/kuivaruoka/optima/453753 tämä raksu löytyy. Jos vaikka annan kissalle 30g päivässä, mitä lisiä tarttis antaa? Tai jos on joku parempi määrä raksuja, mitä antaa, niin saa ehdottaa.. Ja tietysti noiden vitamiinien laskussakin saa avittaa, kun ne ei oo milligrammoina, niin oon ihan hoomoilasena :D

      Poista
    2. ...ja jatkan taas itse, kun en pääse tuota ekaa kommenttiani muuttamaan.. ihan vaan, että tajusin, ettei täytä kalsiumin tarvetta tuo sinkkituote, mutta voiko sitä siis kuitenkin antaa? Ajattelin mahdollisesti luujauhetta ostaa ellei sitten tuo maukkaan http://www.maukas.info/fi/tuotteet/tuotteet-kissoille/kalkkunan-jauhelihakuutio-sis-luuta-500g/ käy? Kuinka paljon tuota jauhelihakuutiota tarttis antaa, että täyttää kalsiumin tarpeen?

      (Toivottavasti nyt enää ei tule mitään mieleen, kun aika noloa lisätä koko ajan uusi kommentti toisen perään :D)

      Poista
    3. Kiitos kommenteista ja sori kun olen superhidas vastaamaan!

      Kissasi vitamiinitarpeet lasketaan sen ihannepainon mukaan. Jos ihannepaino on suurinpiirtein sen kuusi kiloa, noilla Now Foodsin kalamaksaöljykapseleilla saisi täysin raakaruokitun kissan A- ja D-vitamiinitarpeet katettua viidellä kapselilla viikossa. Sen lisäksi ei siis kannata syöttää (ainakaan kovin paljon) maksaa eikä D-vitamiinipitoista kalaa (seitiä voi antaa, sillä siinä ei juuri ole D-vitamiinia). E-vitamiinia kannattaisi antaa vielä lisäksi, koska kalaöljy ruokavaliossa lisää E-vitamiinin tarvetta.

      Tuo sinkkivalmiste näyttäisi käyvän oikein hyvin, tosin annostelu voi olla vähän haastavaa. Kissallesi sopiva annostus olisi suurinpiirtein tabletin viidesosa (tai enemmän jos turkin kanssa on jotain ongelmia). Kalsiumia tabletissa tosiaan ei ole tarpeeksi. Tuo jauhelihakuutio käy oikein hyvin! Mikäli kalsiumpitoisuus pitää paikkaansa, 20 grammaa päivässä olisi riittävä annostus. Muistelisin että nuo kuutiot taitavat painaakin jotain sitä luokkaa.

      Noilla nappuloilla ei valitettavasti saa juuri korvattua lisäravinteita, ainoastaan vähennettyä tarvetta, mutta toki ne kannattaa syöttää pois! Jos annat raksuja 30 grammaa, noita kalanmaksaöljykapseleita voisi antaa kolme viikossa. E-vitamiinia ei raksujen kanssa tarvitse lisäksi, mutta sinkkiä voisi antaa täyden annostuksen ja merilevää aivan pienen ripauksen. Kalkkunan jauhelihakuutioita voisi antaa 10 grammaa päivässä. Jos raksujen määrän nostaisi 40 grammaan päivässä, jodia tulisi tarpeeksi eikä merilevää siis tarvittaisi, mutta toisaalta laihduttajalle voisi olla parempi saada tuo pienempi määrä raksuja. Toivottavasti tämä yhtään selvensi! :)

      Poista
  8. Moi Milla! Laitoin sulle naamakirjan kautta viestiä pennun raakaruokintaa koskien. :)

    VastaaPoista
  9. Eksyin blogiisi ja onneksi niin! Ensimmäinen Barffaus aiheinen teksti, josta sai selkeän kuvan! Suur kiitos siitä! :D Jäi kuitenkin tuote selvittelyjen jälkeen kysymys: Riittäisikö tuo full o liven turskanmaksaöljy pelkästään tuomaan kaikki tarvittavat vitamiinit, kun tuotekuvauksessa sanotaan sen sisältävän kaikkia a,d ja omega 3, plus e lisättynä?:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Fullolifen turskanmaksaöljystä tulee tarpeeksi omega-3-rasvahappoja, A-vitamiinia ja D-vitamiinia. E-vitamiinia öljyssä taas on aika vähän, joten täysin raakaruokitulle kissalle voisi olla hyvä ottaa mukaan vaikkapa Probalans BE-liuos. :)

      Poista
  10. Hei! Mietin että voisitkohan auttaa hiukan; meille tuli 12 viikkoinen maatiaispentu ragdollin kaveriksi. Ragdoll Nuutti syö mielellään raakalihaa, mutta koska ollaan laiskoja mittailemaan kaikki tarpeelliset vitamiinit yms, niin ollaan syötetty pääsääntöisesti animondan ruokia. Nyt tuo maatiainen ei ole tottunut syömään muuta kuin raakaa, emo toi myyriä yms ja sai sisällä ollessaan jauhelihaa yms. Ja nyt kyllä nuoleskelee nesteet animondan penturuuan päältä muttei varsinaisesti syö sitä. Snellmannin possusuikaleet menee sekunnissa. Mutta kuinka paljon raakalihaa sitten pitäis pennulle antaa? Ja mitä lihaa, ja päteekö sitten nuo lisäravinnejutut tuossa sun tekstissä about samalla ohjeella tässä tapauksessa? Painoa kai nyt n.1,7kg ja on aika touhukas pikku termiitti.

    Kiitos jos jaksat vähän vinkkailla. Meille uusi tilanne ruokailun suhteen. Voit vastata mulle s-postiin: seppalasonja.m@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Moikka,

    hyvä blogi ja todella kattavasti tietoa raakaruokinnasta siitä plussaa. Kyselisin kuitenkin kissan vitamiineihin liittyen eli jos kissa saa nyt kerran viikossa naudanmaksaa sen noin 30g, ja tahtoisin lisäksi ottaa nuo d,-d,-d, ja omegat mukaan, niin voiko ostaa esim Aptus tehovitolin, jossa on A-vitamiini 4000 ky, D-vitamiini 300 ky, E-vitamiini 20 mg, B1-vitamiini 2 mg, B2-vitamiini 2 mg, B6-vitamiini 3 mg, B12-vitamiini 0,02 mg, nikotiiniamidi (B3) 10 mg, Na-pantotenaatti (B5) 6 mg, biotiini 0,05 mg.

    Tuleeko silloin maksan syöttäminen poistaa, lähinnä pohdin tuleeko a- vitamiinia liikaa tuolloin eläimelle?

    VastaaPoista
  13. Hei,
    Kiitos paljon blogistasi. Antaa paljon hyvää tietoa. Mä oon antanut kissalle raakaruokaa kesästä lähtien. Annan raakaruokaa 3 krt/päivä ja toistaiseksi vielä kerran päivässä oon antanut viljatonta laadukasta märkäruokaa. Kissalla on stressiä ja on ollut pissatulehdusta. Tulehdus on onneksi poissa, mutta pussailua lattialle on vielä. Asiaa hoidetaan homeopaatin kanssa + virikkeitä päivittäin on paljon ja yritän kaikkeni tehdä kissan hyväksi. Kissan käytös ja pelko on selkeästi mennyt parempaan suuntaan, mutta pissailua lattialle on vielä päivittäin niin yritän lisäksi vielä nyt alkaa lisäravinteiden avulla auttaa kissaani. Stressi nimittäin ei ole nyt niin helppo poistaa, koska ongelmat alkoi kun mä sairastuin ja toipumassa hitaasti ollaan, muttei yks kaks niin uskon, että kissani stressaa sitä. Lisäksi mulla on mies, jota kissa vielä vähän pelkää (ollaan seurusteltu kohta jo 3 vuotta) + muutto vuoden vaihteessa. Niin kissalla on ollut stressi tekijöitä enkä saa niitä heti poiskaan niin siksi kysyisin, että mitä lisäravinteita erityisesti stressi kuluttaa? Ja mitkä olisivat määrät sillon? Arvostan kovasti jos viitsit auttaa!

    VastaaPoista
  14. Hyvä kirjoitus, mutta tuo kalamaksaöljypullo pisti silmään. Kissalle ei tietääkseni saa antaa kalanmaksaöljyä vaan kalaöljyä.

    VastaaPoista
  15. Tosi mahtava kirjoitus! Annan omalle kisulleni Pure Natural-raksujen kanssa hiukan raakaruokaa. Ostin Mustista ja Mirristä broilerin sisäelinseosta, kun myyjä sanoi että voi antaa nappuloiden kanssa.Onnistuuko maksan antaminen mitenkään, jos jättää nappulat pois, kun mulla ei ole digitaalista vaakaa vaan mekaaninen keittiövaaka, joka ei ole niin tarkka eli ettei A-vitamiinia saa liikaa tai liian vähän?

    VastaaPoista
  16. Hei! Vieläköhän vastaat tänne...?

    Opiskelen kissoilleni raakaruokintahommia ja luin parista paikasta, että järvikalaa ei saisi antaa missään nimessä. Tiedätkö aiheesta jotakin? Loisvaaran ymmärrän toki, mutta jos kala on pakastettua, niin missä mättää?

    VastaaPoista