maanantai 4. syyskuuta 2017

Luovutusiän nostamisella parempaa elämänlaatua

Täällä taas, ihan järkyttävän pitkän tauon jälkeen!

Tänään mulla on jännittäviä uutisia. Moni varmaan tietää, että oon ammatiltani tutkija. Moni on saattanut jo nähdä tämän Helsingin yliopiston tiedotteen uudesta tutkimuksesta (mun ensimmäisestä ykköspaperista [= artikkeli jossa oon 1. kirjoittaja]) kissojen vieroitusiän vaikutuksesta käyttäytymiseen. Tässä blogikirjoituksessa ajattelin vielä omin sanoin avata tutkimusta ja sen taustoja.

Lyhyesti: Aikainen vieroitus lisää kissojen käytösongelmia. Suositellun luovutusiän nostaminen 12 viikosta 14 viikkoon voisi entisestään lisätä hyvinvointia.


Tutkimuksen taustat
Laboratorioeläimillä, esimerkiksi hiirillä, rotilla ja apinoilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että aikainen vieroitus emosta lisää arkuutta, aggressiivisuutta ja stereotyyppistä käyttäytymistä. Myös kissoilla on saatu samanlaisia tuloksia, mutta näissä aiemmissa tutkimuksissa (yhtä, kankaanpurentaan keskittyvää tutkimusta lukuunottamatta) kissat ovat eläneet laboratorio-olosuhteissa ja ne on erotettu emosta joko 2 päivää tai 2 viikkoa syntymän jälkeen. Kotioloissa elävillä kissoilla aikaisen vieroituksen vaikutukset ovat siis olleet ihan hämärän peitossa, jonka takia halusimme tutkia tätä.

Aineisto ja menetelmät
Aineistona käytettiin jo aiemmin kerättyjä kissojen terveys- ja käyttäytymiskyselyn vastauksia. Kyselyyn oli vastattu yli 8000 kissasta, mutta tätä tutkimusta varten aineisto supistui (mm. puuttuvien tietojen takia) 5726 kissaan 40 eri rodussa. Tässä tutkittiin yhdeksää piirrettä: kontaktia omistajiin, aggressiivisuutta kissoja/vieraita ihmisiä/perheenjäseniä kohtaan, arkuutta vieraita asioita/vieraita ihmisiä kohtaan, liiallista nuolemista, kankaanpurentaa ja käytösongelmia (tässä kohdassa omistajilta siis on yksinkertaisesti kysytty, onko heidän mielestään kissalla ongelmakäyttäytymistä). Vieroitusiän lisäksi haluttiin ottaa huomioon myös muita mahdollisesti vaikuttavia muuttujia (kuten ikä, sukupuoli, rotu, persoonallisuus, onko perheessä muita kissoja jne.), joten rakensimme tilastollisia malleja aineiston analysointia varten. En mene tähän sen pidemmälle, varsinaisesta artikkelista voi lukea enemmän tilastollisista menetelmistä jos ne kiinnostavat.


Tulokset & pohdinta
Epätoivotut käyttäytymismallit olivat yllättävän yleisiä: esimerkiksi 41 % kaikista kissoista oli edes hieman aggressiivisia muita kissoja kohtaan. Vieroitusiän lisäksi myös monet muut muuttujat vaikuttivat käyttäytymiseen. Niistä voi lukea enemmän alkuperäisartikkelista.

Alle 8-viikkoisena emostaan erotetut kissat olivat aggressiivisempia vieraita ihmisiä kohtaan kun suositusaikaan (tässä tutkimuksessa 12-13 -viikkoisina) vieroitetut kissat. Omistajat myös raportoivat niillä useammin käytösongelmia ja niillä oli ei-merkitsevästi suurempi todennäköisyys ottaa vain vähän kontaktia omistajaan. Aikuisena vieroitetut ja edelleen emonsa kanssa elävät kissat olivat harvemmin aggressiivisia ja arkoja, ja niillä esiintyi vähemmän stereotyyppistä käyttäytymistä (kankaanpurentaa ja liiallista nuolemista) kuin muilla kissoilla. Kaikista jännitävimmät tulokset löydettiin kun vertasimme 14-15 -viikkoisina vieroitettuja kissoja aiemmin vieroitettuihin: 14-15 -viikkoisina vieroitetut kissat olivat vähemmän aggressiivisia vieraita ihmisiä kohtaan kuin aikaisin vieroitetut kissat, ja lisäksi niillä esiintyi vähemmän aggressiivisuutta vieraita ihmisiä kohtaan sekä liiallista nuolemista kuin 12-13 -viikkoisina vieroitetuilla kissoilla.

Tulosten perusteella aikaisin vieroitetuilla kissoilla esiintyy enemmän aggressiivisuutta ja stereotyyppistä käyttäytymistä. Ennen on ajateltu, että kissan sosiaalinen herkkyyskausi päättyy viimeistään 8 viikon iässä ja että sen jälkeen sosiaaliset kokemukset eivät enää juurikaan muuta kissan käyttäytymistä. Tässä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että vielä jopa suositellun 12 viikon vieroitusiän jälkeen käyttäytymiseen voisi olla mahdollista vaikuttaa. Koska aikainen vieroitus vaikutti nimenomaan aggressiivisuuteen ja stereotyyppiseen käyttäytymiseen, se saattaa aiheuttaa muutoksia aivojen tyvitumakkeiden välittäjäaineissa. Näiden tulosten pohjalta näyttäisi siis siltä, että suositellun vieroitusiän nostaminen 14 viikkoon saattaisi parantaa kissojen elämänlaatua. Koska kissa on maailman (tai ainakin Euroopan) yleisin lemmikki, tällä saattaisi olla ihan maailmanlaajuisestikin merkittäviä hyvinvointivaikutuksia.


Alkuperäinen artikkeli:
Ahola, M. K., Vapalahti, K., Lohi, H. (2017) Early weaning increases aggression and stereotypic behaviour in cats. Scientific Reports, 7. doi: 10.1038/s41598-017-11173-5.
https://www.nature.com/articles/s41598-017-11173-5

7 kommenttia:

  1. Jee, uusi postaus! Tosi hyvä, että ehdit ja jaksoit naputella tän tiivistelmän. (Tiedän, miten harva kuitenkaan jaksaa lähteä rämpimään läpi itse artsua.) Tulokset on tosiaan hurjan mielenkiintoisia ja tärkeitä. Niitten sietää levitä laajempaan tietoisuuteen. Ja onnittelut vielä julkaisusta! <3

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen juttu, täytyypä lukea koko artikkeli kun ehtii paremmalla ajalla.
    Enpä tiennytkään, että te tutkitte myös kissoja. Teidän labra kun on niin kovin koira-aiheinen. Mä siis ramppaan siellä aina sillon tällön lukemassa mun ELISA maljoja. Meidän labra on kerrosta alempana...

    VastaaPoista
  3. JEEEEEE! (no olipas sisällökäs kommentti... mutta jeeeee kuitenkin, ja onnittelut julkaisun johdosta!)

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä tiivistelmästä vielä. Itse olen huomannut, että tulosta kritisoivat takertuvat joko alhaiseen kotikissojen määrään (joka ei edes ole niin kovin alhainen), alhaiseen nuorena luovutettujen määrään, vastaajavääristymää (rotukissaihmiset, aktiiviset nettikissaihmiset) tai ihan vaan omaan mutuunsa tai näiden yhdistelmään. Samalla ihmisiltä menee ohi, että tässä on näytetty, että tosiaan 12vk -> 14vk voi vielä vähentää käytöshäiriöiden todennäköisyyttä ja parantaa siten kissan ja omistajan elämää. Eli trendi on selkeä ja tukee myöhempää luovutusta, vaikka 8vk luovutettuja pentuja ei toki rotukissapuolella Suomessa juuri ole.

    Itsehän olen ekan pentueen jälkeen luovuttanut kaikki väh. 14vk iässä ja pennut tuntuvatkin silloin valmiimmilta uuteen kotiin. Ja meillä asustaa nytkin yksi kokonaan kotiin jäänyt 4v ja tämän neidin poika 5kk ja pojan isä ja kyllä se 5kk kollinalku oppii yhä emoltaan, isältään, mummoltaan ja Tessa tädiltä kissataitoja, myös niitä kepposia ja pahoja tapoja (isukilta ;) ).

    Mutta ihan validipointti, jonka yksi kritisoija toi ilmi on se miten sosiaalistaminen eroaa eri ikäryhmissä, koska alle 12vk luovutetuissa tuppaa olemaan todennäköisesti enemmän maatiaisia, joiden sosiaalistaminenkin voi olla puutteellisempaa kuin yli 12vk rotukissojen, vaikka aina on esimerkkejä toiseen suuntaan. Koska se mitä kasvattajan tai 'kasvattajan'/sijaiskodin kotona tapahtuu vaikuttaa myös paljon pennun tulevaisuuteen iästä huolimatta. Jos tämä on käsitelty artikkelin lisämateriaalissa niin hyvä, en itse vielä jaksanut sinne asti lukea, kun työajalla törmäsin ekan kerran :)

    Erja
    Errun kissalasta

    VastaaPoista
  5. Kiitos tiivistelmästä!

    Meiltä lähteneet pennut rokotetaan Eviran rokotusohjeistuksen mukaan, eli 12vk ja 16vk ikäisenä. Kun taas Kissaliitto edellyttää että pennut luovutetaan täydellisellä rokotussuojalla, en osaa edes kuvitella, että kissat voisi päästää maailmalle 16vk ikää aiemmin.

    Toisaalta, meiltä lähteneet pennut ovatkin hyvin sosiaalistettuja, iloisia ja hyväkäytöksisiä kissoja.

    VastaaPoista
  6. Kiitos tiivistelmästä. Aihe on todella mielenkiintoinen, ja hurjan kissakokemukseni perusteella olen vahvasti samaa mieltä luovutusiän nostamisesta.

    VastaaPoista
  7. Tärkeä tutkimus, aivan mahtavaa! ♥

    VastaaPoista