maanantai 14. heinäkuuta 2014

Hoidatko kissaa vai ideologiaa?

Varmasti kukaan ei suuremmin pidä siitä, että joku muu kyseenalaistaa omia mielipiteitä, tapoja ja toimintaa, etenkään jos kritiikki kohdistuu oman lemmikin hoitamiseen. Kuitenkin lemmikkiensä hyvinvoinnista aidosti kiinnostuneet ottavat yleensä asiallisen kritiikin vastaan, hakevat myös itse tietoa asioista ja muuttavat toimintatapojaan jos perustelut siihen ovat tarpeeksi vahvat.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa pyörii joukko ihmisiä, jotka eivät kestä kritiikkiä. Nämä ihmiset eivät hoida kissaa vaan ideologiaa. Näillä ihmisillä on jokin ideologia, vaikkapa "näin on aina ennenkin tehty" tai "kissan luontoon kuuluu päästä ulos". Koska kyseinen ryhmä hoitaa ideologiaa, he eivät ole ikinä tarkastelleet hoitotapojaan kriittisesti, jonka takia he eivät kestä niiden kyseenalaistamista muidenkaan taholta. Tälläiset ihmiset suuttuvat suhteettoman paljon pelkästään siitä, että joku kysyy perusteluja ideologian määrittämälle toimintatavalle, eivätkä kykene perustelemaan näitä tapojaan järkevästi. Väittely ideologian hoidosta alkaa nopeasti kiertää kehää, koska perustelujen puutteessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toistella omaa mielipidettään.

Itselläni on ideologia, jonka mukaan kissojamme pitäisi aktivoida joka päivä esimerkiksi ulkoilulla, tempputreenillä tai agilitylla. Nyt kesäaikaan helle kuitenkin verottaa kissojen voimia, joten eräänä päivänä tunnin ulkoilun jälkeen Kiira oli aivan väsynyt sekä loppupäivän että vielä koko seuraavankin. Tässä tilanteessa minulla siis oli kaksi vaihtoehtoa: joko voin hoitaa ideologiaa ja alkaa aktivoida väsynyttä neitiä tai kuunnella kissaani ja antaa sen levätä. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon ja sinä päivänä tarjosin Kiiralle vain lepoa ja rapsutuksia.

Seuraavan kerran kun sinä, juuri sinä joka nyt tätä luet, ärsyynnyt sinuun kohdistuvasta kritiikistä, pysähdy hetkeksi miettimään. Ärsyynnytkö koska kritiikki on perustelematonta vai siksi että kissan sijasta hoidatkin ideologiaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti