maanantai 28. syyskuuta 2015

Nose Workin alkeet

Nose Workissa ideana on etsiä tiettyä hajua (Suomessa kilpailuissa eukalyptus, laventeli ja laakerinlehti) ja ilmaista hajun paikka ohjaajalle. Virallisissa kilpailuissa on neljä osiota: laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Hajutunnistuksesta Nose Work eroaa siten, että se on tosiaankin myös kilpailulaji ja siinä ruoka pidetään mukana hajun yhteydessä lähes viime metreille asti, kun muissa hajutunnistusharrastuksissa tyypillisesti etsitään alusta asti pelkkää hajua.

En ole vieläkään saanut tilattua sitä Nose Work -hajua, mutta aloiteltiin Nose Work nyt ilman hajua, pelkällä ruualla, ja otetaan eukalyptus mukaan heti kun se saapuu. Aloitettiin laatikkoetsinnällä, joka on varmaankin se helpoin aloituspiste. Tässä videota kissojen toisesta treenikerrasta, jossa niiden siis tarvitsee vain hakea herkut laatikoista. Kiira ja Tomu harjoittelevat valjaat päällä ja niillä on viimeisellä toistolla myös tyhjä laatikko, Eemeli kaipasi vielä vähän rohkaisua laatikoiden itsenäisessä etsimisessä, joten se harjoittelee ilman valjaita ja kaikissa laatikoissa on herkkuja.


Pahoittelen surkeaa kuvanlaatua! Kamera nappaa lisäksi jostakin hirveää surinaa, pahoitteluni myös siitä.

14 kommenttia:

 1. Toihan näyttää hauskalta puuhalta. Vois olla sellanen laji mistä Penaki jaksais kiinnostua kauemmin ku kaks sekuntia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi tämä vaikuttaa kyllä tosi mieluisalta lajilta kaikille kissoille, kannattaa siis ihmeessä testata! :)

   Poista
 2. Nose Work on ihan uusi juttu, mutta minähän etsin kyllä jo herkkuja erilaisista piiloista. - Pepsi

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä tosi kivalta ja hienosti kisut tietää jo heti toka harjoittelukerralla että mitä pitää tehdä! :) Muistan kun aikoinaan (ennen Haikun tuloa) törmäsin hajutunnistuksesta kertovaan artikkeliin kissalehdessä ja olin heti että "jep, tota pitää kokeilla!", mutten ole vieläkään saanut aikaiseksi. :D Toivottavasti teet lisää nose work -videoita, ehkä minäkin innostun tekemään jotain hajujuttuja. :D Tähtäättekö muuten kisoihin? Ulkoetsintä kuulostaa mielenkiintoisen haastavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeasti tosiaan tuo etsimisvauhti kiihtyy ja kissat hoksaavat mitä pitää tehdä. Hajujuttuja tulee melko varmasti näkymään blogissa jatkossakin! Ei ainakaan tällä hetkellä tähdätä kisoihin, homma on niin alussa että on mahdoton sanoa miten sujuu pelkän eukalyptushajun etsintä laatikoista, saati missään muualla, ja tosiaan ulko- ja ajoneuvoetsintä kuulostavat todella haastavalta kissalle. Harjoitellaan kuitenkin alusta asti valjaat päällä, eihän sitä koskaan tiedä jos kisainto syttyy. :D

   Poista
 4. Hauskalta näyttää! Teillä on paljon kaikkia kivoja aktiviteetteja! :---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästi hauskaa noilla onkin ollut laatikoiden parissa! :)

   Poista
 5. Tulin tänne blogiin seuraajaksi, kun sain vinkin, että täältä löytyy hyvää asiaa raakaruoasta, mutta onpa kivaa, että kirjoitat myös aktivoinnista ja varsinkin nose workista. :) Mulla on itselläni kaksi ragdollia, joista toinen on oikea temppumaakari (Juju nimeltään) - se oppisi mitä vain, jos osaisin vain itse kouluttaa paremmin. Jujulla on myös hurjan tarkka hajuaisti, ja se huomaa heti, jos olen vaihtanut vaikkapa ripsiväriä, eikä kyllästy ikinä nuuskutteluun. Pääsin kesällä seuraamaan sukulaisten koiran tryffelinetsintäharjoituksia ja mietin, että olisikohan jotain samantyylistä toimintaa kissoillekin, ja haa, täällähän siitä nyt puhutaan. Jatkan asiaan perehtymistä, sillä tämä voisi olla mielekästä myös meidän nuuskunenälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! :) Luulisin että mielellään nenää käyttävä kissa nauttisi hajutunnistuksesta tai nose workista. Me ollaan Kiiran kanssa harrastettu myös hajutunnistusta neilikalla (niitä postauksia löytyy tuon hajutunnistus-tagin alla), mutta nose workin selkeä etu on kyllä helpompi kouluttaminen (ei tarvitse aluksi kuin katsoa vierestä kun kissa etsii) ja se, että ruoka on pitkään hajun yhteydessä, jolloin hajun assosiaatio palkkioon tulee todennäköisesti vahvemmaksi nopeammin.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Itse hurahdan kanssa aina näihin uusiin juttuihin. :D Myös tätä Nose Workkia ollaan kokeiltu ja tää on kyllä ainut mistä molemmat on tykänneet. Jopa Jackson etsi nameja laatikosta, vaikkei herkuista juuri välitä. Ollaan muutaman kerran kokeiltu ruuan etsintää laatikoista. Voisi kyllä laittaa sen hajunkin tilaukseen ja katsoa riittäisikö into pidemmälle.

  Kiva blogi. :) Jään seuraamaan, miten teidän harjoittelut edistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusiin juttuihin on kovin helppo hurahtaa! :D Mäkin toivon että Nose Work etenisi yhtä hyvin kuin se alkoi.

   Poista
 7. Joko teillä on muuten jo tilattu haju käyttöön? Mietin vain, että mihinköhän sitä hajua laittaisi. Johonkin kankaaseen ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tänään pistin tilaukseen! Kisoissa ja ohjatuissa treeneissä hajua tiputetaan tippa huonekalujen jalkoihin pistettävään huopatassuun. Se voisi olla kätevä, koska siitä haju ei pääse tuhraantumaan mihinkään muualle ja sellainen on helppo liimata myös huonekaluihin sun muihin etsintäpaikkoihin.

   Poista