torstai 26. tammikuuta 2017

Kuivaruoka altistaa diabetekselle

Jatketaan ruokinta-asioissa. Käsittelin viime postauksessa hiilihydraattien terveysvaikutuksia ja yksi terveysvaikutus on se, että hiilihydraatit nostavat veren glukoosi- ja insuliiniarvoja ja siten voivat altistaa diabetekselle. Uunituoreessa tutkimuksessa tästä saatiin kuitenkin lisää näyttöä.

Tutkimuksessa verrattiin diabetesta sairastavia kissoja terveisiin kissoihin. Tutkimustuloksia oli paljon, mutta näin subjektiivisesta näkökulmastani ehkä tärkeimpänä tuloksena normaalipainoisilla kissoilla kuivaruoan syöttäminen pääruokana (yli 75 % ruoasta) näyttäytyi riskitekijänä diabetekselle. Kostean ruoan (= märkäruoka, raakaruoka ja kotiruoka) syöttäminen pääruokana (yli 75 % ruoasta) taas suojasi diabetekselta, myös verrattuna sekaruokintaan (noin 50 % kuivaa ja 50 % kosteaa). Ylipainoisilla kissoilla samaa tulosta ei havaittu, mahdollisesti koska ylipaino itsessään on todella suuri riskitekijä.

Toinen mielenkiintoinen tutkimustulos oli, että epäaktiivisilla ja keskiaktiivisilla sisäkissoilla oli suurempi diabetesriski kuin ulkokissoilla. Aktiivisilla kissoilla taas diabetesriskissä ei ollut eroa. Fyysinen aktiivisuus lisää ihmisillä insuliiniherkkyyttä, joka suojaa diabetekselta, ja tämä saattaisi pitää paikkaansa myös kissoilla. On siis tärkeää muistaa aktivoida sisäkissoja leikittämällä ja tarjoamalla kiipeilypaikkoja ja muita aktiivisuutta lisääviä resursseja!

Epäaktiivisuus altistaa diabetekselle, joten myös sisäkissan tassuihin on hyvä saada vipinää.

5 kommenttia:

 1. Nuppusen kurjasta varastopunkkiallergiasta on onneksi sitten jotain hyötyä, koska meillä ei kuivaruokia voi edes olla. Ja viime aikoina Jujukin on päässyt possunsydämen makuun! :)

  VastaaPoista
 2. Ruffelle varmaan tulee diabetes sitten tämän mukaan, tosi kiva :D

  VastaaPoista
 3. Ja kuivaruokahan myös lisää ylipainon riskiä, mikä altistaa edelleen diabetekselle. :D

  VastaaPoista
 4. Kiinnostava tutkimus! Olen nyt laiska enkä lähde sitä lukemaan, joten kysyn sinulta: koskeeko tutkimus kaikkea kuivaruokaa? Pisti vain silmään tuo sana "hiilihydraatit", sillä vaikka suurin osa kuivaruuista on sellaista vilja/peruna/maissi/riisi-höttöä, syödään meillä kuivaruokia, joissa on vähintään 70% lihaa. Mahtavatko ne olla yhtä epäterveellisiä? Ei sillä, että meidän katit söisivöt pelkkää kuivaruokaa, vähintään puolet ruuasta on märkää :)

  VastaaPoista
 5. Mahtavan laaja ja tuore tutkimus, wupii! :) Sama tuli mieleen kuin Kattimanialaisilla ja harmillisesti tutkimuksessa ei näytetä ottaneen huomioon kuivaruuan laatua. Olisi ollut mielenkiintoista, jos myös laadukkaampien kuivien vaikutus olisi huomioitu, että missä menee se hiilihydraattipitoisuuden raja diabetesriskin kanssa. :)

  VastaaPoista