sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Itsetehdyt kujakepit

Haen usein koulutukseen inspiraatiota ja metodeja koirapuolelta, koska koirien kanssa harrastetaan huomattavasti enemmän, jonka takia myös erilaisia metodeja on kehitetty enemmän, puhumattakaan siitä että harrastus- ja koulutusmahdollisuudet ovat monipuolisemmat. Pikkuhiljaa näitä sovelletaan yhä enemmän kissojen kanssa, mutta silti harva kissojen koulutuksesta innostunut varmaan ottaa oppia ainoastaan muilta kissakouluttajilta.

En ole opettanut kissoille agilitykeppejä, kahdesta syystä. Ensinnäkin olen ollut liian laiska rakentamaan esteen. Toiseksi halusin opettaa kepittelyn kujakepeillä, jotka ovat kuitenkin vaikeat rakentaa sisäkäyttöön. Kujakepit eivät varmaan kerro suurimmalle osalle mitään niiden rakenteesta tai siitä, miksi haluaisin opettaa kepit nimenomaan kujana, joten taustoitan tätä vähän.

Koirapuolella agilitykeppeihin on monenlaisia opetustapoja, joista itse tunnen houkuttelun, kujan, 2x2-metodin, vinokepit, ohjurit ja takaperinketjutuksen. Jos metodeista haluaa lukea enemmän, esimerkiksi tässä pdf-tiedostossa kerrotaan enemmän muutamasta. Houkuttelussa koira houkutellaan pujottelemaan kepit, ohjurimetodissa taas keppeihin kiinnitetään ohjurit tai verkot jotka "pakottavat" koiran pujottelemaan. Näillä metodeilla saa kyllä nopeasti pujottelun näköistä pujottelua, mutta kummassakin on se huono puoli, että ainakaan omat kissani eivät käyttäisi pujotteluun aivoja. Niinpä keppivälejä saattaisi siis jäädä aina välillä suorittamatta. 2x2-metodissa koira opetetaan ensin kulkemaan keppien muodostamasta portista läpi, sitten kahdesta portista ja tätä jälkimmäistä porttia aletaan siirtää sivulle kunnes nämä kaksi porttia muodostavat suoran keppirivistön (jos joku tästä selityksestä nyt jotain ymmärsi :D). Takaperinketjutuksessa taas koiralle sheipataan ensin viimeinen keppiväli, sitten kaksi viimeistä ja näin jatketaan kunnes koira osaa pujotella. Kummallakin metodilla saa todella itsenäiset ja vahvat kepit, mutta se vaatii myös todella paljon työtä. Lisäksi etenkään Kiira ei ole mikään kovin vauhdikas kaveri esteillä, joten epäilen että sheipatut kepit olisivat myös melko hitaat ja opetuksen jälkeen joutuisin kuluttamaan runsaasti aikaa saadakseni vauhtia kepeille. Kujakeppien ideana taas on, että kepit saa haitarimaisesti kokoon, jolloin suoran rivistön sijaan kepit muodostavat kujan josta koira opetetaan kulkemaan läpi. Tätä kujaa aletaan pikkuhiljaa kaventaa, jolloin kulkeminen alkaa muistuttaa pujottelua, ja lopulta kepit muodostavat suoran rivin. Innostuin kujakepeistä heti kun kuulin niistä ensimmäisen kerran vuosia sitten. Kuja tuntui varmalta, mutta silti kohtuullisen helpolta tavalta opettaa kepit, ja niihin saisi myös heti enemmän vauhtia kuin sheippaamalla.

Kujakeppien ongelma, kuten mainitsin jo, on se että ne ovat huomattavasti monimutkaisemmat rakentaa kuin tavallinen keppisarja. Eräässä Facebook-ryhmässä vinkattiin käyttämään nivelmittaa kujakeppien perustana ja se sopikin siihen kuin valettu. Virallisissa agilitykepeissä keppien väli on 20 cm ja nivelmitan taitokset ovat täydellisesti 20 sentin välein. Puolen tunnin sahailun ja liimailun jälkeen keppien koeversio olikin valmis.

Kujaksi taiteltuna

Ja avattuna

Terraarioiden sisustamisesta oli jäänyt bambua, josta tein varsinaiset kepit. Koko rakennelma on koossa kuumaliimalla ja tuntuu yllättävän vankalta. Jos rakennelma hajoaa, täytyy keksiä parempi tapa kiinnittää kepit alustaan, mutta toistaiseksi näillä mennään.Keppien toimintaperiaate Eemelin demonstroimana. Ensin aloitetaan leveästä kujasta, josta pääsee ihan suoraan läpi ilman pujottelua. Kun kujan läpi meneminen alkaa sujua, kujaa kavennetaan. Tässä välissä voi vähän haukotella että tämä prosessihan kestää ikuisuuden. :D Lopputuloksena on kuitenkin suora keppirivi.

Loppuun vielä video Kiiran ensimmäisestä keppitreenistä leikkaamattomana.Ensin sählätään, Kiiran mielestä kuja on ällöttävä ja kouluttaja on liian tyhmä ohjatakseen kissaa paremmin. Sitten alkaa sujua jonka jälkeen taas sählätään kun en ohjaa Kiiraa tarpeeksi. Kohta 2:33 on ihan loistava: Kiira on jo lähdössä kiertämään keppejä kunnes ihan itse päättääkin mennä mielummin kujaan. Videoon oli tarkoitus tulla myös Eemelin ensimmäinen keppitreeni, mutta sillä olikin aamulla mahavaivoja, jonka takia en viitsinyt namittaa sitä. Eemelin ensimmäisiä keppejä pääsette siis katsomaan myöhemmin. Yhden treenikerran perusteella ei keppien toimivuudesta voi vielä sanoa mitään, vaan vasta aika näyttää toimivatko kujakepit meidän kissoilla, mutta olen todella toiveikas!

10 kommenttia:

 1. Upea keppieste! :) Kiva kun löytyy monenmoista opetustapaa, onhan niitä monenlaisia koulutettavia eläinpersooniakin. :3 Kuinka monta estettä teillä on käytössä agissa, jos nämä kepitkin lasketaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nuo kepit ovat vähän kotikutoisen näköiset (ja oloiset), mutta vaikuttavat ihan toimivilta kuitenkin. :D Meillä on tällä hetkellä rakenneltu näiden keppien lisäksi kaksi hyppyä, A-este ja alituseste. Lisäksi putken virkaa toimittaa kissojen leikkiputki.Osa noista esteistä on kyllä vähän haperoita, jonka takia me ollaan treenattu pääasiassa näillä muutamalla. Täytyisi siis jossain vaiheessa jaksaa vahvistaa esteet niin tulisi vähän monipuolisempaa agilitytreeniä.

   Poista
 2. Onpas hieno este! Mäkin olen yhden kissan kanssa harjoitellut vähän agilitya mutta ei meillä ole kyllä noin hienoja esteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin olen rakennellut näitä vähän hitaasti, joka on kissojen kannalta valitettavaa kun ne molemmat tuntuvat olevan ihan intona agilityyn. :D

   Poista
 3. Kiira on niin suloinen nappisilmä! :) <3 Hieno tuo este. Mullakin on sellainen kotitekoinen pujottelueste minkä kun kääntää toisin päin niin siitä saa pitkän penkin.. :D Kissat pääsee kulkemaan siitä aika suoraan läpi, kun ne kepit on aseteltu aika kauas toisistaan eikä sitä pysty muuntelemaan yhtään. Välillä saan kissan kulkemaan siitä pujottelumeiningillä, mutta usein tuo tahtoo oikoa mutkia eikä tosiaan käytä niitä aivoja, vaan kävelee suoraan läpi kuten Kiirakin tuossa videossa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiran suloisuus on kyllä tappavaa, sen takia sille on tullut annettua monissa asioissa liian monta kertaa periksi. :D En vielä tiedä opettaako kuja käyttämään niitä aivoja yhtään enempää kuin houkuttelu (toivotaan!) ja siihen menee vielä aikaa ennen kuin kujakeppien toiminnasta näiden kanssa voi sanoa mitään, mun kun olisi tarkoitus ensin saada Kiira (ja myös Eemeli) hakeutumaan kujaan yhtä pienillä ohjauksilla kuin muillekin esteille ja erilaisista kulmista, ja vasta sitten ajattelin alkaa kaventaa kujaa. Kiirakin tekee helposti tuota mutkien oikomista suoriksi, joten veikkaisin kuitenkin että kuja olisi sille toimivampi ratkaisu. :)

   Poista
 4. Hyvin kyllä ovat oppineet jo kaikenlaista, joten eiköhän tuossakin asiassa edistystä tapahdu. :) Meillä harjoitukset ovat hyvin lyhyitä jo siitä syystä, että kissat lihoo todella helposti, joten ei ole varaa antaa liikaa treeniherkkuja kerralla. Ja ajattelen, että kissoille toi on kivaa toimintaa joka tapauksessa, vaikka estettä ei suoritettaisi prikulleen oikein. Ongelmaksi muodostuu usein se, että kaikki kissat ovat yhtä aikaa herkkujen perässä ja osa tulee esteeksi esteille eikä se treenattava kissa pääse kulkemaan esteestä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! :) Meillä on myös tuota lihomisongelmaa, aina kun on ollut aikaa treenata päivittäin, se kyllä näkyy vaa'alla. :D Täytyisi muistaa aina vähentää ihan tuntuvasti ruokaa treenipäivinä, etenkin kun raksut ovat niin energiapitoisia.

   Ihan totta, usein suorittamis- ja tavoitepaineissa unohtaa sen että pääasia on kuitenkin aina se että kissoilla on hauskaa. Kyllä niillä aina treenatessa tuntuisi olevan kivaa, mutta itse tulee usein mietittyä että edistystä ei tapahdu niin nopeasti kuin pitäisi ja onkohan tämä nyt paras metodi opettaa asia ja voivoi kun nuo kissat eivät osaa mitään. :'D

   Heh, kuulostaa tutulta. :D Tuon takia meillä usein treenataan yhtä kissaa kerrallaan ja toinen odottaa makuuhuoneessa, etenkin kun opetellaan jotain uutta.

   Poista
 5. On kyllä hieno este! :) Minulla ollut tarkoituksena tilata naapuripaikkakunnan eläinkouluttajalta kissojen agiesteet. Meillä tosin ehkä kannattaisi hankkia myös koiralle sopivat kunhan tuo pentu on tarpeeksi kasvanut.

  VastaaPoista