perjantai 25. syyskuuta 2015

Erilaiset oppijatJos ette halua kuunnella mun ääntä tai haluatte keskittyä kuuntelemaan naksautusten ajoitusta (joista muutama on kyllä ihan pielessä), videosta löytyy myös toinen versio ilman mun höpötyksiä.

Mitä mieltä olette, toimiiko selostettu treenivideo?

Muoks, tuli vielä mieleen juttu, joita en muistanut mainita. Videolla sanon että Eemeli on fiksu, mutta silti se ei oppinut temppua. Miksi ei? Yksi hyvin todennäköinen syy sille on se, että video kuvattiin aamulla ennen kissojen aamupalaa. Vähän veikkaan että tuohon aikaan päivästä Eemelillä oli niin kova nälkä, ettei se yksinkertaisesti kyennyt keskittymään aivoja vaativaan suoritukseen, vaan meni herkuista ihan kierroksille. Täytyisi siis koittaa Eemelin kanssa tätä uudestaan vähän otollisemmalla ajalla, ja katsoa onko tempun oppiminen silloin nopeampaa.
 

18 kommenttia:

 1. Selostettu versio perin loistava, hyvin jaksoi katsoa :) Kivasti havainnollistettu oppimisprosessi. Mutta voi Eemeli-parkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! :) Mapu on vähän tuollainen reppana, sille tulee huono olo jos se syö raksuja tai muita kuivia herkkuja liian nopeasti. Sen kanssa sheippaaminen ei ole niin helppoa kuin muiden jo senkin takia, että on pakosta tehtävä tosi lyhyitä pätkiä eikä vahvistetiheyskään voi olla kovin suuri. Pitäisikin varmaan alkaa antaa sille herkkujen sijasta ruoka palkkiona.

   Poista
 2. Tosi kiva video! Tämmöisestä selostetusta saa vielä enemmän irti kuin ihan tavan temppuvideosta, lisää näitä! Pitäisi Pöpönkin kanssa yrittää harjoitella enemmän sheippaamisen kautta opettelua, sillä pakko myöntää että turvaudun vähän turhan usein houkutteluun... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, teen sitten jatkossakin lisää tälläisiä selostettuja! Sama homma, Kiiran kanssa tosin sheippaan aika paljonkin tuon älyttömän nopean oppimisen takia.

   Poista
 3. Toimii erinomaisesti, tosi mielenkiintoinen video! :) Mahtavasti tuli esiin kisujen eri luonteenpiirteet ja että miten ne näkyy koulutuksessa. Ja tosi äkkiä oppivat! :) Meilläkin saa olla tarkkana herkkujen kanssa, sillä Rakulle tulee liian suuresta määrästä huono olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! :) Etenkin Kiira ja Tomu ovat kyllä oppijoina huikean nopeita, niitä on tosi helppo opettaa. Höh, ikävää että teilläkin voidaan pahoin herkuista.

   Poista
 4. Tämä oli tosi kiva video, selostus toimi ihan älyttömän hyvin. Oli jännä nähdä erot oppimisessa noin selkeästi. Samoin oli opettavaista nähdä kouluttajan toimintaa, koska itse luultavasti palkkaan liian harvoin ja vaadin vähän liikoja kissojen opetellessa vasta ihan uutta temppua, mikä tietysti näkyy sitten siinä, etteivät kissat välttämättä opi niin nopsaa. Pitäisi kokeilla joskus tehdä itsekin vastaavanlainen video.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla ja kannattaa ehdottomasti! Palkkaustahti on kyllä todella tärkeä asia, etenkin tuollaisilla Eemelin kaltaisilla kissoilla. Kiira oppii hitaammallakin palkkausnopeudella ja sille itseasiassa rakennan temppuja monesti turhauman kautta (= jätetään palkkaamatta ja katsotaan mitä se tekee), koska sillä tavalla päästään usein paljon nopeammin valmiiseen suoritukseen. Suurimman osan ajasta se tarpeeksi nopea palkkaustahti on kuitenkin todella tärkeä.

   Poista
 5. Vautsi, mukavaa nähdä että "vanhakin" kissa voi oppia uutta. Ollaan mietitty, miten saisi kanavoitua vanhemman kissan tuohotyöt johonkin muuhun. Tää voisi olla hyvä konsti. Mistä noita naksuttimia saa ja onko sulla käytössä jotkut extrahyvät herkut?
  Selotus videossa on hyvä, pysyy kärryillä missä mennään ja tulee kiinnitettyä huomiota erilaisiin juttuihin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppiminen jatkuu koko eliniän! Tuo Kiira on meidän ykköstemppuilija. Sen kanssa opetellaan paljon erilaisia tapoja oppia ja ollaan käyty myös kodin ulkopuolella treenaamassa, mutta se ei osannut vielä vuoden ikäisenä oikeastaan mitään, koska neiti oli minulle liian haastava opettaa. Sitten kun omat taidot kasvoivat, yhteistyö alkoi sujua ja mitä vanhemmaksi Kiira tulee, sen nopeammin se tuntuu oppivan.

   Naksuttimia saa todennäköisesti kaikista eläinkaupoista. Naksuttimia on kahdenlaisia: levy- ja nappinaksuttimia. Kannattaa hankkia mielummin nappinaksutin (esimerkiksi Mustissa ja Mirrissä myydään tälläisiä: https://www.mustijamirri.fi/pro-dog-training-clicker-naksutin-harmaa-101815-1 ), koska niillä naksaus on helpompi ajoittaa ja lisäksi nappinaksuttimen ääni on hiljaisempi ja pehmeämpi kuin levynaksuttimen. Meillä on perusherkkuna käytössä Applawsin penturaksut niiden pienen koon takia. Välillä superherkkuna (kun kissa pääsee yhtäkkiä harjoituksessa todella paljon eteenpäin) kissat saavat mm. RC:n raksuja sekä kaikenlaisia kuivalihoja.

   Poista
 6. Hieno video, selostus toimii hyvin :) Täytyykin opettaa tämä meidän kissoille myös :) KIitos hyvistä ohjeista & vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! :) Kannattaa, tuo on todella hauskan näköinen temppu. Etenkin Tomun tekniikalla. :D

   Poista
 7. Kiva video ja selostuksen kanssa oikein hyvä! Oppisikohan ruffekin, täytyy kokeilla! :---) Pitäs varmaan vaan sitä ennen opettaa tuohon naksuttimeen vaikka ei me semmosta olla ennenkään tarvittu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kannattaa testata! Mä tykkään naksuttimesta, sen kanssa saa opetettua temppuja paljon nopeammin kuin ilman, etenkin jos opettaa temppuja jotka eivät ole kovin luontaisia kissalle.

   Poista
 8. Hauska video ja erityisen hauskaa on nähdä erilaisten kissojen erilaiset tavat toimia. Tomu on kyllä niin mau, niin mau, toki on paljon muita nuorempikin, mutta liikkeet on tuttuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidänkin täytyisi tehdä samanlainen testi poikien kanssa! Tomu on kyllä liikkeissään kovin nopea ja tavallaan säheltävä mutta silti hirveän keskittynyt. :D

   Poista
 9. Aaaws, me katottiin näit teiän treenivideoi ja nää on niin mukavia! :)

  VastaaPoista