keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Meh, mräh ja iii

Olen varmaan jo ihan tarpeeksi monta kertaa sanonut, että Tomu on äänekäs tyyppi. Sen lisäksi että Tomulta löytyy desibelejä vaikka viiden kissan tarpeisiin, se käyttää ääntä monenlaisissa tilanteissa ja reagoi yleensä kaikkeen tapahtuvaan ensisijaisesti äänellä. Tompalla on myös laaja repertuaari erilaisia ääniä. Monet ovat varmaan kuulleet temppuvideoissa väärään huoneeseen suljetun, kurkku suorana huutavan Tomun, mutta pojan muuta äänimaailmaa en ole esitellyt. Tässä on siis kokoelma Tomun yleisimpiä ääniä!

Ensimmäinen ääni on Meh. Meh yleensä tarkoittaa tyytymättömyyttä senhetkiseen tilanteeseen. Tyytymättömyys saattaa johtua esimerkiksi siitä, että Tomua komennetaan tai siitä että se ei saa huomiota. Joskus silittäessäkin Tomu saattaa välillä vain todeta "meh", mutta sen merkitys on vielä toistaiseksi jäänyt epäselväksi.Mräh-ääni taas tarkoittaa sitä, että Tomu haluaa jotakin. Tätä mräh-ääntä Tomu ei kuitenkaan pidä silloin kun odottaa ruokaa tai ärsytys on kova (esimerkiksi silloin kun odotetaan sitä omaa temppuvuoroa). Mräh on varmaan Tomun yleisin ääni. Videon lopussa tulee mräh-äänen erityismuoto, hiljaisempi ja kurisevampi mrrh.Viimeisenä esittelyvuorossa on iii. Iii on ruuankerjäysääni. Tomu on ilmeisesti todennut, että jos kuulostaa pikkupennulta, on suurempi todennäköisyys saada ruokaa. Usein syystä tai toisesta ääni ei ole edes iii, vaan sellainen katkonainen i-i. Mitä kovempi Tomun nälkä on, sitä enemmän se kuulostaa pieneltä kissavauvalta.Sitten vielä asiasta kukkaruukkuun. Arvaatkaas mikä kirja tarttui tänään mukaan kirjakaupasta?


No tietenkin Elina Väyrysen Suuri kissatemppukirja! Vielä en kiireistä johtuen ole ehtinyt kuin selailla opusta, mutta sen perusteellakin kirja vaikuttaa jo erittäin hyvältä. Sisältöä näyttäisi Kissan aktivointi -kirjaan verrattuna tulleen aika reilusti lisää, joten tämä ei varmasti ole turha hankinta vaikka tuon vanhemman kirjan jo omistaisikin. Kirjassa on nyt paljon juttua agilitysta, mikä on todella hyvä koska harrastus vaikuttaa viime aikoina kasvattaneen suosiotaan. Selailulla silmiin pisti myös ohje vartalo-ohjaukseen, johon me aiotaan ehdottomasti tututstua ainakin Tomun kanssa!

Millaisia ääniä teidän kissat pitävät?

30 kommenttia:

 1. Voi mikä ääntelijä :D meille meh ja mräh on tuttuja, mutta iii ei kyllä löydy valikoimasta. Viuhti käyttää eri ääniä eri tilanteissa, mutta ei se kuitenkaan ole kova pitämään ääntä. Kosmo taas rääkyy lähinnä odotellessaan kuppia. Olis ihanaa saada pieni mau-tervehdys, kun tulee kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, meilläkin Eemeli ei juuri mökää kuin ruokaa odottaessa ja leikkiessä (jolloin sille hyvin tyypillistä on huutaa kurrurrurrurrr samalla kun rallittelee huoneesta toiseen). Kiira taas käyttää ääntä eniten silloin kun sillä on tylsää, sitten täytyy maukumalla vaatia aktivointihetkeä.

   Poista
 2. Hauskoja erilaisia ääniä! Pitääpä yrittää tehdä meidänkin kissoista tämmöset, jos vaan saan videoitua ääniä.. Varsinkin Jadella on söpöjä ääniä, mutta se ääntelee sen verran harvoin että voi olla aika mahdoton tehtävä saada mitään nauhalle. Pojatkaan ei jatkuvasti ääntele, mutta sitten kun ääntelevät niin tekevät sen kyllä niin että varmasti kuuluu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Tomu on tosi helppo kun se höpöttää niin paljon, mutta noilla vanhuksilla olisi paljon kaikkia hauskoja ääniä joita on ihan turha toivo yrittää saada videoitua.

   Poista
 3. Tosi tosi kiva postaus!! Meillä Maxilla tuntuu olevan eniten eri ääniä. Tuo mräh on hyvin tuttu, kun halutaan jotain :) - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas Tomu on ainoa mräh-ääntelijä, muut pitävät paljon maukuvampaa ääntä kun ovat jotain vailla. :)

   Poista
 4. Hauska äänikooste! Etenki toi iii kuulostaa tosi hellyyttävältä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi hellyyttävää etenkin aikaisin aamulla suoraan korvaan. :DD

   Poista
 5. Tutun kuuloista ääntelyä Tomulla! Tuo kirja täytyy itselläkin hommata jossain välissä. :D

  VastaaPoista
 6. Sofi käyttää tuota mräh -ääntä kun joku ei oikein miellytä. Molemmat osaavat myös pentuininän ainakin sillon, kun pitäisi päästä parvekkeelle, mutta minä olen eri mieltä. Olga sanoo joskus hyvin lyhyen ja terävän miu -äänen, kun minä en huomaa häntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pentuininä on tosi huvittavaa. Meillä myös noiden vanhusten ääni nousee ruokaa pyytäessä. Ajatteleeko ne että se ruoka tulee nopeammin jos kuulostaa nälkäkuoleman partaalla olevalta kissavauvalta? :D

   Poista
 7. Onpas Tomulla äänien kokoelma! Taitaa olla puheliasta sorttia :D Pöpö on aika hiljainen poika, joskus harvoin aamulla jos nukumme liian pitkään saattaa kuulua vähän tyytymätöntä mäy'yntää. Ja jos poikaystäväni kysyy Pöpöltä haluaako se raksuja, niin silloin usein tulee pikkuinen "miu" tai "mau" vastaukseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Pöpö! :D Tomu on kyllä tosi höpöttäväinen, tosin nykyään paljon hiljaisempi kuin pentuna, kun ollaan tarkoituksella jätetty se huutaminen vahvistamatta.

   Poista
 8. Onpas Tomulla hassuja ääntelyjä. Meilläkin kisut juttelee eri äänille meidän kanssa, mutta onneksi huvikseen eivät huuda esim.yöllä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin onneksi kaikki kissat ovat yöllä tosi hiljaisia! :D

   Poista
 9. Kivoja ääniä. Pitääki itekki kokeilla ottaa poitsuilta ääninäytteet jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 10. Voi ei, miten ihania ääniä! Meillä pojat lähinnä vain kujertavat ja mouruavat. Ulos pyrkimiselle on olemassa myös oma äänensä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomu taas ei juuri kurise, kun taas Kiira ja Eemeli kurisevat melkein enemmän kuin maukuvat. Ihanaa, ulkoiluääni! :D

   Poista
 11. Hassu äänikokoelma Tomulla! :) Hellyttäviä ne hiljaiset mrähit. <3 Meillä Nuppu on oikea kanarialintu sirkutuksineen. Sen komennusääni on ”mörriuh”, mutta säälittävä ruokapyyntö on ”sviik” tai ”ih” tai tomerampi ”mihh!”. Jos ei ala tapahtua, tulee ”skvääk!” Vaanintaääni taas on ”ähhhhhh!” ja joskus kuuluu ihan vain "hhhhh!” Iloinen leikkisirkutus on sellaista ”miu-iu-iu-mii-mii-nau-piip-piip-iip" -henkistä liverrystä, mutta toisinaan Nuppu myös leijonaärjyy oikein palleasta asti ”MRRÖÖÖÖYYYYR!” :-D Sille ei voi kuin nauraa niin, että vesi valuu silmistä! Täytyy yrittää saada noita videolle.

  VastaaPoista
 12. Ihana ja ilmeikäs keskustelukumppani! Meillä yksi kotikissa yltyy välillä vastavuoroiseen jutusteluun ihmisväen kanssa, toinen juttelee "tarpeeseensa" ja siamilaisemme on rodulle tyypillisesti melko värikäs ja aktiivinen äänenkäyttäjä: huutaa mm. suihkun oven takana, jollei pääse pesukoneen päälle istuksimaan seuraksi... Moni kokee itämaisten hieman erilaisen ja kovan äänen joskus jopa vähän ärsyttäväksi. Itse kuitenkin sanottava että rakastan sitä! On hienoa kun kokee toisen lajin kanssa jonkinlaista kommunikaatiota tapahtui se sitten elein tai äänin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä todennäköisesti kuulun niihin ihmisiin jotka kokisivat itämaisten ääntelyn ärsyttäväksi kun meluisan Tomunkin kanssa oli välillä hermot koetuksella. :D Siksi pentuiässä tarkoituksella jätettiin se huomiotta kun se mökäsi ja annettiin huomiota vasta kun se hiljeni, joka kyllä auttoi todella paljon. Nykyään se ei enää huutele omiaan, vaan höpöttää vaan asiaa. :D

   Poista
 13. Voi eiiiiiiii, miten ihania ääntelyjä, etenkin "ii" on ihan ylisöpö! ♥ Meillä Haiku on kovin juttelemaan ja se kommunikoi lähinnä säksättämällä. Rakun yleisin ääni on "au". :D Noralla "NAAAA" ja "kurNAAA" mitä se käyttää kun sillä on tylsää.

  VastaaPoista
 14. Voi miten ihania ääniä Tomulla <3 Oispa kiva kun sais tämmöisä videolle, harmi että pojat lopettaa jopa ruuuan kerjäyksen kun huomaavat mun kuvaavan videota.. Yleensä on aina kamala meteli mutta jos yritän kuvata ei kuulu kuin pienet pihahdukset :D Mua tuo kirja odottaa postissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuo tehoaisi meidän kissoihin, kuvaisin aina ruuanlaittotilanteet. :DD

   Poista
 15. Iiii söpö! Meilläkään kissat ei aina sano miau, vaan kaikennäköisiä versioita löytyy, esim. "kurnau", "kurr", joskus "maa" tai "mih" "mrraau". Tuo kirja vaikuttaa hyvältä! Pitäis laittaa itsekin tilaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja ääniä! :D Voin kyllä ehdottomasti suositella kirjaa. :)

   Poista