keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Vitamiinijauheliha

Tämä viikko on kulunut pitkälti kotona, ensin flunssassa ja nyt valmistelemalla muuttoa (minähän siis tosiaan muutan yksin ilman kissoja Helsinkiin kahdeksi kuukaudeksi). Muuttoa silmälläpitäen valmistelin tänään vitamiinijauhelihan, jotta miehellä olisi vähän vähemmän kotitöitä tehtävänä. Samalla tuli viimein tarkastettua jauhelihan suhteet, joten pääsen myös jakamaan korjatun reseptin teille.Vitamiinijauheliha 
1 kg (=2 pötköä) sian luumursketta
500 g jauhettua broilerin maksaa
500 g valitsemaasi jauhettua lihaa (esim. jauhettua possunsydäntä)
35 ml Biotiini Forte raetta (tai 65 tbl Biozink/Professorin sinkki, 32 tbl Vidan Vahva sinkki tai 43 tbl Solgar sinkkipikolinaatti)
30 ml Islamer-merilevää
38 tippaa Bioteekin Super D-tippoja
Sekä tarvittaessa:
27 tbl Pirkka B-vitamiinia / Dogs First Vitamin B Complexia
10 ml Probalans E-balansia

Jauha tabletit huolellisesti. Nopeiten homma hoituu sauvasekoittimella, jossa on mylly mausteiden jauhamista varten, mutta mortteli tai kaulin ajaa saman asian. Varaa jauhelihan sekoittamiseen tarpeeksi iso astia (esim. iso kattila) ja kaada astiaan lihat, lisäravinnejauhot ja nestemäiset vitamiinit. Sekoita jauheliha todella hyvin, jotta luu, maksa ja lisäravinteet sekoittuvat tasaisesti koko jauhelihaan. Helpoiten jauheliha sekoittuu sauvasekoittimella tai perunasurvimella mutta voi sen sekoittaa ihan ronskisti käsinkin. Pakasta vitamiinijauheliha pusseissa tai valmiina annospalloina. Vinkki: jos jauhelihan haluaa valmiiksi annospulliksi, mitta kannattaa välillä kastaa veteen. Pullat irtoavat silloin paljon helpommin.

Ruokalusikallinen (siis ruokalusikkamitalla mitattuna, 15 grammaa) vitamiinijauhelihaa antaa kissalle noin 410 mg kalsiumia ja 350 µg A-vitamiinia. Annoksessa on myös lisättynä noin 7 mg sinkkiä, 115 µg jodia ja 2,9 µg D-vitamiinia (sekä 0,3 mg tiamiinia, 60 µg foolihappoa ja 5,3 mg E-vitamiinia, jos niitä lisää jauhelihaan). Se siis täyttää kissan ravintoainetarpeet tärkeimpien vitamiinien (A-, D- ja mahdollisesti E-vitamiini ja B-vitamiinit) ja mineraalien (kalsium, sinkki, jodi) osalta. Jos jotkut näistä ravintoaineista tulevat muista lähteistä, ne voi vain jättää pois jauhelihasta. Esimerkiksi meillä D-vitamiinia saadaan kalanmaksaöljystä, joten en lisää sitä sekoitukseen. Jos kissa ei syö maksaa, sen voi korvata samalla määrällä mitä tahansa jauhettua luutonta lihaa.

Pixel Dividers


Tässä mainitut esimerkkivalmisteet eivät sovi kaikille, mutta en myöskään pysty käymään läpi kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Siispä pistän tähän loppuun myös ne vitamiinien ja mineraalien määrät mitä tässä 2 kg:n satsissa vitamiinijauhelihaa pitäisi olla, joten matemaattisesti näppärä voi itse laskea miten paljon omasta kaapista löytyvää valmistetta pitäisi laittaa. Annostusta saa toki myös kysyä suoraan multa!

2 kg vitamiinijauhelihaa sisältää noin:
55 g kalsiumia
47000 µg A-vitamiinia
950 mg sinkkiä
15000 µg jodia
380 µg D-vitamiinia
38 mg B1-vitamiinia (tiamiini)
8100 µg B9-vitamiinia (foolihappo)
700 mg E-vitamiinia
 

22 kommenttia:

 1. Täähän vaikuttaa näpsäkkäältä ohjeelta. Pitänee kokeilla joskus.
  Tosi mahtavaa, että blogimaailmassa on teitä, jotka tiedätte asioista ja jaatte tietoa myös meille muille. :)

  VastaaPoista
 2. Penan ja Punkun kanssa aivan samaa mieltä: kiitos teille näistä hyvistä neuvoista :)

  VastaaPoista
 3. Tätä voisi kyllä joskus tehdä vaikuttaa hyvälle! mikähän olisi hyvä annostus 7,3kiloiselle cocopoppelille? :D Mutta maksa tosin pitäisi olla possun eikä kanan eli paljonhan sitä laitettaisiin sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cocolle voisi antaa 1,5 palleroa tai pikkuisen enemmän. :) Possunmaksan määrä koko satsiin olisi sellaiset 350 grammaa.

   Poista
 4. Tämä vaikuttaa niin näppärältä! Kiitos! :) Mutta tuota en ymmärtänyt, että teillä saavat D-vitamiinia kalanmaksaöljystä, niin sitä ei ole lisätty seokseen. Mitä tuo Super D on? Meilläkin on mölleri käytössä ja mietin että tuo Super D ois korvannut sen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalanmaksaöljyssä on siis D-vitamiinia ja koska en tykkää pakastaa tuota Mölleriä (se haisee minusta sen jälkeen pahalta), en lisää sitä pulliin vaan annan erikseen ruoan päälle. Super D taas on D-vitamiinivalmiste, jossa on lisätty D-vitamiinia kasviöljyyn. Sillä saa siis täytettyä D-vitamiinin tarpeen mutta ei omega-3-rasvahappojen tarvetta. :)

   Poista
  2. Aaaa, aivan, tietenkin.. :) Kiitos! Vähän pitää vielä perehtyä ja alkaa tekemään sekoitusta.. :)

   Poista
 5. Mahtava ohje! Oliko muuten merkkien välillä eroa possun luumurskan luun osuudessa? Käytetty tuote voisi olla hyvä mainita, jos on. :)

  Pitäisi itsekin tehdä pitkästä aikaa sekoitusta. :) Ajatus tuppaa aina tyssääntymään tekemisen vaivaan, vaikka lopputulos olisikin mielekäs niin kisuille kuin minullekin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mush ilmoittaa luiden osuudeksi 35 % ja Maukas 50 %, mutta Maukkaan tuotteessa ei ole eritelty rustoja (joita taas Mushissa on 15 %), joten tuotteiden luu- ja kalsiumpitoisuus voi todellisuudessa ollakin ihan sama. Tässä sekoituksessa käytin pötkön kumpaakin ja aion käyttää noita tuotteita ristiin siihen saakka kunnes Maukas saa analysoitua luumurskan uudelleen. Heh, sama vika! :D

   Poista
 6. Pitäisiköhän meidänkin kokeilla. Franky-pojalla on valitettavsti todettu alkavaa munuaisongelmaa, ja syöminen välillä heikkoa. Jostain syystä ihan "oikea" liha näyttää alkaneen kiehtoa, joten toivoa on =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että liha näyttäisi maistuvan! Munuaisvaivaiselle on tärkeää saada ruoka maistumaan ja ylimääräistä fosforia kannattaa välttää. Tästä vitamiinijauhelihasta siis kannattaa jättää luinen liha pois ja korvata se esimerkiksi possunsydämellä tai ihmisille tarkoitetulla (broilerin)jauhelihalla tai muulla lihalla joka vaan maistuu. Ja vielä, vitamiinijauhelihaa ei ole tosiaan tarkoitettu päivän ainoaksi ruoaksi vaan sitä annetaan tuo ruokalusikallinen per 4 kiloa kissaa. :)

   Poista
 7. Aion kokeilla ohjetta heti kun teen seuraavan lihasekoitussatsin pakkaseen. Muutama lisäkysymys vielä olisi.
  Nyt kissani saavat ruoan kahdesti päivässä. Aamulla lihasekoitus johon on lisätty vitamiinit ja illalla possun sydäntä palana.
  Olisiko jauhettu possunsydän syytä korvata jollain muulla lihalla koska sitä joka ilta muutenkin saavat?
  Rasvahappona haluan käyttää Nutrolin-öljyä koska se menee mukisematta alas ja kestää hyvin pakastamisen. Onko Nutrolin öljystä saatava E-vitamiini riittävä?
  Laitan tähän alle valmistajan ilmoittaman koostumuksen.
  Kiitos jo etukäteen vastauksesta.
  Maarit

  Kalaöljyseos
  Auringonkukkaöljy
  ARA*-öljy
  Luonnollinen e-vitamiini
  Luonollinen antioksidanttiseos

  DHA > 100mg/ml
  ARA > 20mg/ml
  E-vitamiini > 2mg/ml

  *ARA=arakidonihappo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja pahoittelen hidasta vastausta! Voit korvata possunsydämen mutta se ei ole pakollista, meilläkin syödään possun (ja broilerin) sydäntä muutenkin. Jos haluat korvata sen, voit käyttää ihan mitä tahansa jauhettua, luutonta lihaa. Nutrolinissa on riittävä määrä E-vitamiinia! :)

   Poista
 8. Heippa. Osaisitko suositella jotain laadukasta ja hinta-laatusuhteeltaankin hyvää omega3-lisää? Jos lisään Dn tippoina.

  VastaaPoista
 9. Onko siis vitamiinit valmiina, en noita osaisi mittojen mukaan lisätä ja mistä saa tätä vitamiinijauhelihaa, tuotetta?

  VastaaPoista
 10. Olisiko mahdollista ja hyväksi jos kissa söisi pelkästään tällä ohjeella tehtyä jauhelihaa? Ei siis koskaan mitään muuta. Täyttyisikö kaikki vitamiinien ja hivenaineiden tarpee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole hyväksi, nopeasti ylärajat paukkuu :) Isollekin kissalle näitä voi antaa ihan muutaman kymmenen gramman edestä, eli 100-150g pitäisi vielä saada ns. normaalia lihaa, sydäntä jne lisäksi!

   Poista
 11. Hei, mikä olisi BE-balansin annostus tähän ohjeeseen?

  VastaaPoista
 12. Hei, paljon lisäät annokseen mölleriä? Ja paljon tuo setti tulee maksamaan? Oon kiinnostunut vaihtamaan 6kk ikäisen tyttö kissan ruokavaliota raakaan, hän painaa tällä hetkel n. 3kg

  VastaaPoista
 13. Käykö tuohon luumurskeeseen Mur-Kis valmistamaa sian liha-luu jauhelihaa
  Liha/luu suhde 50% / 50% ja tarviiko sitä sen 2kpl eli 1kg

  VastaaPoista