maanantai 12. tammikuuta 2015

Sillä se lähtee millä on tullutkin

Olen pitkään tuskaillut täydellisen treeniherkun löytämisessä. Palkkanameja kun parhaimmillaan syödään (tai optimitilanne olisi se, että niitä syötäisiin) niin paljon, että palkkion terveellisyyskin täytyy ottaa huomioon.

Meillä on oikeastaan aina käytetty treenipalkkana pääasiassa kissanraksuja. Raksujen suurin ongelma on kuivuus, sillä kissat juovat usein aivan liian vähän. Treeninameissa on rutkasti vaihtoehtoja, mutta kaikissa niissä on joitakin huonoja puolia. Raksujen sijaan treeninameina voisi antaa kuivalihoja, joissa kuitenkin ongelmana on taas kuivuus ja lisäksi tauriinin puute. Palkkana voisi käyttää itse paistettuja treeninameja (esimerkiksi Sähköpaimenet-blogin ohjeella tehtyjä), mutta ongelmana on näissäkin se tauriini, jota täytyisi ahkerina treenipäivinä antaa purkista. Palkaksi voisi myös antaa kissojen omaa ruokaa, mutta raakalihaa on inhottavaa käsitellä eikä sitä kehtaa heitellä pitkin lattioita.

Palkkanamin tärkein ominaisuus on maistuvuus, joka täytyy myös ottaa huomioon treeninamin valinnassa. Epämieluisa treeninami on hyödytön treeninami, koska sen päällimmäinen tarkoitus on olla palkkio kissalle hyvästä työstä ja nostaa kissan motivaatiota suorittamiseen. Vaikka raksuissa on ongelmia, niiden maistuvuus on kuitenkin ollut ihan huippua, joten ne täyttävät päällimmäisen tehtävänsä.

Tajusin kuitenkin muutama päivä sitten, että raksut voivat kuitenkin olla sekä ongelma, että ratkaisu ongelmaan (kyllä, omistaja on vähän hidasaivoinen :D). Meillä kissat ovat hulluina nesteeseen, jota syntyy kun raksuja turvottaa. Raksujen turvotus nesteen takia kestää kuitenkin aika kauan, sillä pikkuprinsessa Kiiralle ei liian laimea neste maistu. Siksipä otin sauvasekoittimen käyttöön, ja jauhoin pienen kourallisen raksuja ja lisäksi muutaman pakastekuivatun kananmaksapalan hienoksi.

Jauhettuja raksuja höystettynä kananmaksalla.

Kun sekoittaa tätä jauhoa veteen (jo 0,5 tl/dl riittää), saa maistuvan nesteen jonka tekeytymistä ei tarvitse odottaa.

Valmis makuvesi.

Nesteessä on lisäksi raksuista ja maksasta hieman proteiinia, rasvaa ja ravinteita. Jos raksut eivät kuulu ruokavalioon missään määrin, pakastekuivatuista herkuista ja monivitamiinitableteista saa tehtyä ihan vastaavan vitaminoidun juoman. Jos vitamiinivalmistetta annostelee vähän reilummin ja valmista jauhoakin sekoittaa veteen reippaammin, tämä voisi olla hyvä keino saada nestettä ja ravinteita annettua esim. mahavaivaiselle tai toipilaalle. Meillä tätä aiotaan juottaa tästä lähtien aina treenipäivinä ja aina kun on sellainen olo, että kissat ovat juoneet liian vähän.

Eemeli latkisi mielellään vaikka koko lasin tyhjäksi.

7 kommenttia:

 1. Tosi näppärä ohje! :) Hassun väriseksi muuttui tuo vesi, näyttää ihan laimennetulta keltuaiselta (mikä ainakin minun silmissäni lisää rutkasti sen terveysulkonäköä). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta liemestä tulee todella oudon väristä, paljon vaaleampaa ja värikylläisempää kuin lähtötuote. :D

   Poista
 2. Hei oliskohan tossa ratkaisu meidän virtsavaivaiselle, jota ei koskaan näe vesikipolla.. Nyt on tulehdukset pysyneet poissa, mutta raksuja olisi silti kiva antaa juuri akvioinnin kannalta, mutta sitten pitäisi juottaa kissaa lisäksi ruiskulla, jotta se saa riittävästi nestettä. Ruiskujuottaminen ei ole kissasta yhtään kivaa. Mut syöminen sen sijaan on kivaa! Ehkä juominenkin on kivaa jos veden sijaan voisi juoda jotain maukkaampaa.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa koittaa! Kiira on myös toooodella huono juomaan, näen sen vesikupilla hyvin harvoin, mutta tämä kyllä maistuu.

   Ruiskujuottamisessa on tosiaan se huono puoli, että se on (ainakin meidän) kissojen mielestä aivan kauheaa, ja kissalle joutuu juottamaan aika monta ruiskullista jotta vedensaanti olisi hyvällä tasolla. Jonkin lähteen mukaan kissa tarvitsisi 60 ml vettä painokiloa kohden, eli esim. Kiira tarvitsisi 230 ml vettä päivässä. Se syö noin sata grammaa lihaa josta ehkäpä 70% on vettä, eli syömisen lisäksi olisi hyvä juoda vielä 160 millilitraa päivässä. Luulen että pikkuneiti alkaisi juosta minua pakoon jos antaisin päivässä kuusitoista 10 ml ruiskullista vettä. :D

   Poista
  2. Oho, aika paljon! Pitäisiköhän alkaa tekemään kissoille raakaruokakeittoja.. :D

   Poista
 3. Onpas sulla taitavia kissoja, selailin myös noita vanhempia päivityksiä ja agility- ja temppuvideoita, ja ei voi sanoa muuta kuin että vau! :)

  VastaaPoista