tiistai 22. joulukuuta 2015

Aktivointijuttu Mau-kuulumisissa

Sain Ausare-kissalan Katariinalta, joka toimii myös egyptinmau-rotuyhdistyksen lehden päätoimittajana, tehtävän kirjoittaa lehteen jutun kissan aktivoinnista. Koska aktivointi on ruokinnan ohella se asia, josta voisin puhua vaikka vuorokauden putkeen, tehtävä oli erittäin mieluinen! Sain myös hyvin löyhän ylärajan tekstin pituudelle, joten päätin kirjoittaa mahdollisimman kattavan (mutta samalla tiiviin) jutun. Pitkä siitä sitten tulikin!
Jotenkin tosi tutun näköinen tyyppi heti kannessa.


Aktivointijutussa käydään lyhyesti läpi erilaisia tapoja aktivoida kissaa ja vähän pidemmin kissan koulutusta. Lisäksi jutussa on vielä erikseen kissa-agilitysta ja Nose Workista. Lopuksi vielä on vähän höpötystä siitä, mitä meidän kissat osaavat ja siitä, miten aktivointi on auttanut Tomun kanssa. Sain siis kirjoittaa hyvin itseni oloisen jutun, joten sen näpyttely oli todella mukavaa.

Lehtijutussa esiintyvistä kuvista osa otettiin ihan tuota juttua varten, eivätkä ne ole näkyneet täällä blogissa, joten voisin siis esitellä nuo uudet kuvat.


Tomppa näyttää ensin miten kosketuskeppi toimii. Ajattelin että vihreä tausta harmaan kissan kanssa olisi hauska, mutta tuo väri on ehkäpä liiankin ärtsy. :D Kokeilin muokata sitä hillitymmäksikin, mutta sitten siitä tuli vain pliisu. Olkoon sitten mielummin ärtsy.Tässä Tomppa demonstroi istumisen opettelua. Kuva kannattaa muuten avata isommaksi, se näkyy tekstissä niin kovin pikkuruisena. Sarjan kuvaaminen oli todella vaikeaa, koska Tomu osaa istua niin pienestä vihjeestä ja sille on myös tullut koulutetuille kissoille tyypillinen automaatti-istuminen temppuillessa, joten kuvasarja ei valitettavasti näytä yhtään siltä millaista yleensä ensimmäisellä kerralla istumisen opettelu näyttää. Hauskana anekdoottina voisi vielä kertoa sen, että jokainen sarjan kuva on oikeasti koottu kahdesta kuvasta. Noissa kuvissa Tompan liikkeet olivat kaikista parhaimmat, mutta miehen käsi oli niin ylhäällä ettei se näkynyt kokonaan. Leikkasin siis kädet toisista kuvista ja liitin kuvaan vähän lähemmäs Tomua.


Ja viimeisenä Tomu näyttää jokin aika sitten oppimansa talouspaperirullan kaatamisen. Tätä temppua oli ehdottomasti hauskin kuvata. Tätäkin kuvaa täytyi tosin muokkailla vähän enemmän, koska Tomun takana näkyi mielestäni erittäin häiritsevästi pistorasia. Kuvassa myös näkyy jotenkuten Tompan valtavat reisilihakset!

Jouluaiheinen kysymys: millaista aktivointia kissasi toivoisi joululahjaksi?

16 kommenttia:

 1. Olipas kiva että saitte kirjottaa jutun lehteen! Mua vaan jäi harmittamaan etten saa tuota kuvaa tarpeeksi isoksi että näkisin alla olevat tekstit myös, mutta tuo ensimmäinen aukeama oli kuitenkin helppo lukea. Ruffe saa luvan toivoa agilityä koska sitä on luvassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi ehkä laittaa koko juttu johonkin esille luettavaksi. Oi miten mukavaa, eiköhän agility maistu! :)

   Poista
 2. Oispa kiva lukea tuo juttu kokonaisuudessaan. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vielä mainiosta jutusta ja mukava kuulla, että kirjoittaminen oli mieluisaa! :) Hyvää Joulua! Meillä kissoille kelpaisi varmasti mikä vaan aktivointi, kun se joulukiireiden vuoksi on jäänyt vähälle viime aikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi että sain kirjoittaa aktivoinnista ja hyvää joulua! Sama homma täällä päässä, täytyy nyt joululomalla yrittää oikein tehoaktivoida kolmikkoa.

   Poista
 4. Mainiot kuvat jutussa ja tietysti itse juttukin! Myös Eppu-isoisosetä (tai jotain) on saanut kovasti ihmettelyjä ja ihasteluja reisilihaksistaan aina lääkärikeikoilla, joten samaa urheilullista rakennetta ovat pojat. Täällä vähemmän henkilökunta aktivoi, mutta Mauno pitää huolen liikunnasta ja aktiviteetista niin juoksun kuin erityisesti paininkin muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vertaisaktivointi onkin kaikista parasta! Myös meillä pojat aktivoivat todella paljon toisiaan. Onneksi, kun tuo aktivointi on muuten jäänyt vähän vähemmälle.

   Poista
 5. Hienoja kuvia, ja kiva, että olet päässyt jakamaan vinkkejä ja oppeja laajemmin lehden kautta! :) Juju ei vielä tiedä, että sille on tulossa täydennystä sen agilitykalustoon, mutta hyppelyä ja temppuja on tiedossa jo huomenna. :) Juju myös toivoisi, että vihdoin ehtisin aloittaa niitä nose work -kokeiluja sen kanssa (muutenkin kuin sampoota vaihtamalla...), mutta tässä on ollut vähän kaikenlaista tassusäätöä, joten en ole jaksanut vielä tuohonkaan asiaan riittävästi perehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kuulostaa mahtavalta! Agility taitaa olla aika monen kissan mieleen, meillä etenkin putki on niin kiva. Toivottavasti teidän tassusäädöt loppuisivat näin joulun kunniaksi! :)

   Poista
 6. Jo ensimmäisen aukeaman perusteella voi sanoa, että tosi hyvä kirjoitus ja mahtavat kuvat! :) Toki kiva olisi päästä lukemaan nuo muutkin aukeamat. ;) Tuliko muuten otsikoiden fonttiväri sattumalta vai tarkoituksella teidän blogin värien mukaan? :D Sopii jokatapauksessa ihan mahtavasti kokonaisuuteen! Tomu on komistus kansikuvapoika ♥

  Meillä kisut toivoo joululahjaksi kaikenlaista aktivointia! Temppuilua, namien heittoa, leikkimistä, Nose Work'kin olisi varmasti mahtava.... :D Eiköhän ainakin kolme ensimmäistä saada toteutettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Otsikoiden fonttiväri on Mau-kuulumisissa ihan sattumalta vihreä. Väri on kyllä tosi hyvä ja sopii blogin lisäksi hyvin myös tuohon liian ärtsyyn kuvaan. :D Sun täytyy aikatauluttaa joulupäivät niin ehdit varmasti täyttää kaikki toivomukset! :D

   Poista
 7. Voi vitsi! Kivan näköinen juttu. Ja hienot kuvat kyllä. Ei ole yhtään liian ärtsy tausta. Meillä varmaan toivotaan valjastelua kaikista eniten, kun se on viime aikoine jäänyt vähemmälle. Ja Paavo toivoisi varmasti kovasti temppuilua, kun edellis kerrasta on yli kuukausi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meidän Kiirakin toivoo valjastelua ja se onkin nyt lomalla päässyt muutaman kerran ulos. :)

   Poista
 8. Onnittelut mielenkiintoisesta artikkelista, kyseessä on tärkeä aihe!

  Meillä on kolme erilaista kissaa ja mieltymystä.

  Vanhin kissa, Franky, tykkää leikkiä muiden kissojen kanssa ja hakee ainoastaan valituilta ihmisiltä huomiota. Aktivointilelut ovat parhaita. On myös kivaa kun joku viskelee saalistettavia herkkupaloja.

  Keskimmäinen, arka kotikissatytsy, on ikkunalautojen lintubongari. Hani vaatii omilta ihmisiltä paljon aloitteellisuutta sekä kärsivällisyyttä kaikessa aktivoinnissa ja ohjaamisessa, mutta se toimii!

  Nuori simskattiherra virikkeellistää itseään seuraamalla erittäin intensiivisesti kaksijalkaisten touhuja (mielellään olkapäällä keikkuen). Pitää myös itse huolta ainakin vähimmäisaktivoinnista: tätäkin kirjotellessa minulle tuodaan leluja heiteltäväksi. Tesla vaatii paljon huomiota ja aikaa. Simskatin toiveena onkin, että olisi mahdollisimman lyhyitä aikoja ilman omien ihmisten seuraa.

  Temppuilussa ollaan aloittelijoita mutta selkeästi kissa siitä nauttii ja todella fiksuna oppii, vaikka kouluttaja vasta opettelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauska nähdä (tai siis lukea) miten erilaisia persoonia kissoissa on ihan yhden perheen sisälläkin, meilläkin kolmikon luonteet eroavat toisistaan todella paljon. Vanhimmat ovat vieläpä sisarukset, mutta silti todella erilaiset.

   Poista